Ananda de Jager hoopt anderen te helpen met haar dichtbundel
Ananda de Jager met haar dichtbundel.
Ananda de Jager met haar dichtbundel. (Foto: Jessica Rovers)

Ananda de Jager hoopt anderen te helpen met haar dichtbundel

GOES – Ananda de Jager (26) uit Goes heeft zaterdag haar gedichtenbundel 'Poems of Recovery' gepresenteerd. In de bundel staat haar herstel van een eetstoornis centraal. De Engelstalige gedichten geven inzicht in de ups en downs van Anandas leven en haar gevoelens van verlangen, falen en vrijheid gedurende het proces van herstel van haar eetstoornis.


Het gaat nu goed met Ananda. Sinds eind 2018 woont ze in Brussel en werkt als crm-manager bij een internationaal beautybedrijf. Drie jaar geleden zag haar leven er heel anders uit. “In de pubertijd heb ik veel last gehad van onzekerheid”, vertelt Ananda. “Ik heb modellenwerk gedaan en dat bracht ook veel spanning met zich mee. Weinig eten was voor mij een soort mechanisme om hiermee te kunnen omgaan. Ik wilde controle houden over mijn leven. Dat is eigenlijk altijd zo geweest.”

Sporten

Na haar afstuderen in 2017 ging Anandas relatie uit en begon ze veel te sporten. “Op een gegeven moment bleef mijn menstruatie uit en ben ik me gaan afvragen of er wat mis was. Ik realiseerde me dat ik niet mijn hele leven zo weinig kon blijven eten.”

Bevrijdend

Het schrijven heeft Ananda erg geholpen bij haar herstelproces. “Ik heb zo'n vijf maanden gedaan over de bundel en tussentijds postte ik ook veel op sociale media. Ik kreeg hier veel reacties op en dat inspireerde mij nog meer. Ik merkte ook dat, omdat ik mij kwetsbaarder opstelde, anderen dat ook deden. Dat maakte heel persoonlijke topics bespreekbaar en werkt heel bevrijdend. Ook het uitgeven van mijn bundel is een soort van opluchting voor mij. Aan de ene kant is het eng, omdat het zo persoonlijk is, aan de andere kant is het fijn dat het geen geheim meer is dat ik alleen moet meedragen.”

Spiritueel

Ananda vertelt het nog steeds moeilijk te vinden om te accepteren dat ze een eetstoornis heeft gehad. “Mijn genezing heb ik gezocht in de alternatieve geneeskunde en door heel erg goed naar mijzelf te kijken. Door het spirituele pad op te gaan en door de steun van mijn omgeving gaat het nu super goed met mij.”

Zelfacceptatie

Alhoewel haar eerste boek nog maar net verschenen is, denkt Ananda al na over een tweede. “Ik ga mij eerst focussen op dit boek, maar ik blijf schrijven. Ik denk dat mijn tweede boek wel iets positiever wordt. Er staan nu een aantal podcasts gepland in Amerika en ook heb ik contact met eetstoornisklinieken in Nederland en België. Ik hoop dat ik zo kan bijdragen aan de ‘bodypositivity movement’ in deze tijd waarin zoveel jongeren geconfronteerd worden met onrealistische ideaalbeelden op sociale media. Je ziet het zo veel om je heen; de druk die jongeren zichzelf opleggen. Er zijn er zo veel die het moeilijk hebben met zelfacceptatie. Ik denk dat de wereld een veel mooiere plek wordt als mensen wat liever voor zichzelf en voor elkaar zouden zijn.”

De gedichtenbundel ‘Poems of Recovery’ van Ananda de Jager is onder meer verkrijgbaar bij boekhandel het Paard van Troje in Goes en via bol.com.

Meest gelezen

Meest geliked

Tjerk hoopt op veel post 20/1
‘Al die lieve reacties...ik word er stil van’ 21/1
Sneeuwpret in Middelburg 2 18/1

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief