Afbeelding
Foto: Annet Eekman

'Ik gebruik sporadisch kruiden, daar staan mijn bieren om bekend'

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG - Uit bijna twintig soorten zelfgebrouwen bier kunnen gasten kiezen bij Stadsbrouwerij Middelburg. Brouwer Jacco de Wee mag ze graag een beetje eigenwijs tot stand laten komen, vertelt hij. “Ik gebruik zelden toevoegingen naast het water, de gerst, hop en gist. Dat is niet nodig voor een goede smaak.” 

De Wee geeft wel eerlijk toe dat zijn nieuwe biertje, de Hosternokke Hapsnurker, een vleugje jasmijnbloesem bevat. “Maar ik gebruik sporadisch kruiden. Daarom staan mijn bieren ook bekend.”

Zoet

Het is niet zo dat De Wee als klein jongetje al bierbrouwer wilde worden. Als ‘grote jongen’ vond hij bier te zoet en zo kwam hij ertoe om zelf bier te gaan brouwen thuis. “Dat is zo’n 35 jaar geleden.” 

Het bier dat hij als amateur voor een proeverij bij café Desafinado maakte, luidde zijn professionele carrière in. In 2013 bracht De Wee zijn eerste bier uit en nu runt hij samen met echtgenote Marja Stadsbrouwerij Middelburg. “De naam Hosternokke is uit een geintje geboren, maar we vinden het nog steeds een leuke naam.”

Balans

Het gaat bij Marja en Jacco de Wee niet om zoveel mogelijk bieren brouwen, maar om goéde bieren brouwen, zegt Jacco. “Het is ook niet ons doel om uit te breiden. Met de negentien biersoorten die we nu hebben, vinden we het mooi.” Een goed bier moet voor De Wee in balans zijn. “En zo lekker, dat je zin krijgt in een tweede. Dat is voor ons de graadmeter.”[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief