Afbeelding
Foto: Van Dixhoornbrigade

Prominente brigademan Ron Schoof (62) overleden

Door: Robbert Temmen Algemeen

MIDDELBURG - De Middelburgse Van Dixhoornbrigade heeft voor de tweede keer in korte tijd afscheid moeten nemen van een prominent lid. Ron Schoof, die bijna 20 jaar de titel 'lid van verdienste' mocht voeren, is op 15 augustus op 62-jarige leeftijd overleden.

Schoof was sinds 1972 lid van de Middelburgse reddingsbrigade. Hij maakte zich onder meer sterk voor een kundige rampenploeg en was zodoende actief bij grote regionale en nationale rampenoefeningen. Ook in het zwembad droeg hij zijn kennis graag over. Hij instructeur, examinator en bovenal leercoach en praktijkbegeleider en droeg zo jongere instructeurs de kneepjes van het vak bij.

De brigademan was ook lange tijd actief als strandwacht. In al die tijd veranderde er veel: Het strandbewaken veranderde van puur vrijwilligerswerk naar een betaalde (bij)baan. Tegelijkertijd bleef het menselijke aspect. Bij de start van zijn 32e seizoen in 2005 schreef Schoof daarover: We hebben nu heel wat betere middelen als toen ik begon, maar het beste reddingsmateriaal en de beste boot kunnen nimmer de mens die een ander helpt vervangen. Het maakt het wel makkelijker, maar als puntje bij paaltje komt is het toch die mens die het moet doen.”

Brigadevoorzitter Leo Wolterman: “Rons energie en enthousiasme om mensen op te leiden en kennis te laten maken met het zwemmend en varend redden was oneindig. Ron was er eigenlijk altijd bij en daarom is het nog niet te bevatten dat hier een eind aan is gekomen. Zijn veelzijdigheid en niet te stuiten inzet maakt dat hij een grote leegte achterlaat.”

Familie en (brigade)vrienden hebben inmiddels in besloten kring afscheid genomen van Schoof.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief