Kamer verhuren? Maximaal 2 en alleen met eigen parkeerplek
De balans tussen leefbaarheid en toerisme in de gemeente Veere wordt beïnvloed door het recreatief kamerverhuur.
De balans tussen leefbaarheid en toerisme in de gemeente Veere wordt beïnvloed door het recreatief kamerverhuur. (Foto: Annet Eekman )

Kamer verhuren? Maximaal 2 en alleen met eigen parkeerplek

DOMBURG - Inwoners van de gemeente Veere kunnen alleen nog recreatief kamers verhuren als hun gasten de auto op hun eigen terrein kwijt kunnen. Zo wil het Veerse college van burgemeester en wethouders de parkeerdruk in de kernen tegengaan. De gemeenteraad bespreekt dit voorstel, en de rest van het nieuwe beleid voor recreatief kamerverhuur, maandag 14 september.


Om het kamerverhuur in te perken begrenst het college ook de hoeveelheid kamerverhuur per adres. “Maximaal twee kamers en maximaal vijf personen per woning”, licht de Veerse wethouder Chris Maas de plannen toe. "Dat was eerst tien personen."

Bouwplannen

Maximaal veertig vierkante meter van de woning mag de eigenaar gebruiken voor kamerverhuur. Ook moet minimaal 51 procent van het huis permanent bewoond zijn, om het recreatief verhuur ondergeschikt te houden. Daarom mogen de kamers ook geen keuken hebben. “Dan ga je richting een zelfstandig woninkje en dat kan de woningvoorraad beïnvloeden en daarmee consequenties hebben voor onze bouwplannen.”

Overgangsregeling

De gemeente Veere wil al langer paal en perk stellen aan de kamerverhuur. De resultaten uit de enquête over toerisme en leefbaarheid onder de inwoners heeft de discussie over een goede balans tussen de twee volgens Maas versneld. Als Veere het beleid verscherpt, moet er ook een overgangsregeling komen voor bestaande situaties die niet aan de nieuwe eisen voldoen. “De dilemma’s die we hierbij tegenkomen, zoals over de parkeerdruk, moeten we bespreken. We bekijken ook wat juridisch haalbaar is voor de overgangsregeling. Vergunningaanvragen die we nu ontvangen, toetsen we al aan de nieuwe regels.”

Groei

Maas verwacht dit najaar ook interessante discussies in de gebiedstafels van de Veerse kernen. Daarin komt de toekomst van het toerisme in Veere, en allerlei andere onderwerpen, aan bod voor het opstellen van de omgevingsvisie voor de nieuwe landelijke Omgevingswet. “Willen we dat het toerisme in Veere alleen nog groeit in kwaliteit of ook in kwantiteit?”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief