Barbara en Leoniek Francke en de wethouders Chris Maas en Adri Roelse  (vlnr) voor dorpshuis Amicitia.
Barbara en Leoniek Francke en de wethouders Chris Maas en Adri Roelse (vlnr) voor dorpshuis Amicitia. Foto: Marielja ten Bruggencate

Zussen maken weer huiskamer van dorpshuis Amicitia

Door: Britta Janssen Algemeen

AAGTEKERKE – Na zes decennia beheer door de familie Kodde heeft dorpshuis Amicitia in Aagtekerke twee nieuwe beheerders: Barbara en Leoniek Francke. De zussen zitten vol plannen om van het dorpshuis weer de centrale ontmoetingsplek te maken die het in vroeger tijden ook was: de huiskamer van Aagtekerke.

Bij binnenkomst in de grote zaal valt gelijk de huiselijke sfeer op. Er ligt een tapijt en er staan luie stoelen. Het ziet eruit als een heerlijk plekje om even tot rust te komen en te kletsen met iemand van het dorp. De biljarttafel wacht op spelers en het podiumdoek is gesloten. Maar als het aan Barbara en Leoniek Francke ligt, komt hierin snel verandering. “We hebben een groep vrijwilligers waarmee we samen een activiteitenprogramma gaan opstellen. Je kunt denken aan workshops, knipavonden, feesten, kinderactiviteiten,” vertelt Leoniek. “Zonder de vrijwilligers kan dit dorpshuis niet de ontmoetingsplekken worden die wij voor ogen hebben. Amicitia is Latijn voor vriendschap. Een toepasselijke naam voor een dorpshuis.”

Werkgroep

Het idee om Amicitia te gaan exploiteren, ontstond een paar jaar geleden toen Barbara Francke zich aanmeldde voor de werkgroep die zich ging bezighouden met het inventariseren van de behoeftes voor een multifunctionele accommodatie (mfa) in het dorp. “Ik had er gelijk zin in om exploitant te worden van het nieuwe dorpsgebouw. De plannen voor een mfa liggen er, maar het kan nog wel een paar jaar duren voordat het er is. Tot die tijd houden Leoniek en ik de deuren van Amicitia open.”

Toekomst

Het mfa zal verrijzen op de plaats waar nu Amicitia staat. “De gymzaal wordt onderdeel van de accommodatie”, vertelt dorpswethouder Chris Maas van de gemeente Veere. “Het financieel plan is nu in ontwikkeling en wordt later dit jaar aan de gemeenteraad voorgelegd.”
De multifunctionele accommodatie heeft in de ogen van Maas toekomst. “Omdat de wens voor een mfa gedragen wordt door de bewoners. Met de twee zussen die de exploitatie op zich nemen, heb ik er alle vertrouwen in dat het hier goed komt.” Beide zussen hebben ervaring in de horeca en Leoniek heeft twee eigen bedrijven gerund. “We kunnen dit,” zegt ze met overtuiging. “We kennen elkaar goed en hebben er veel zin in.”

Uitproberen

Sinds 1 september zijn de wekelijkse activiteiten in dorpshuis Amicitia weer gestart. Op maandagavond kan er gedamd worden met de damclub en op dinsdag is er koersbal, biljart en wordt er een kaartje gelegd. Het ‘oude’ dorpshuis heeft zo zijn beperkingen, maar dat is niet erg. Ze zien deze periode als een mooie gelegenheid om dingen uit te proberen, zoals welke activiteiten leuk zijn voor het dorp en welke openingstijden ze gaan hanteren. “We hebben een dorpskrant opgezet, de Agatha Courant,” zegt Barbara. “Hierin hebben we een oproep gedaan voor vrijwilligers en daaraan is gehoor gegeven. Komende tijd gaan we met de vrijwilligers bespreken wat we zoal gaan organiseren.” Nu de officiële papieren getekend zijn, kunnen Leoniek en Barbara Francke aan de slag. En daar hebben ze reuze veel zin in.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief