De bedrijfscombinaties uit Noord-Beveland, met Jo-Annes de Bat (rechts) en Loes Meeuwisse (vierde van links).
De bedrijfscombinaties uit Noord-Beveland, met Jo-Annes de Bat (rechts) en Loes Meeuwisse (vierde van links). Foto: Eugène de Kok

Zeeuwse aquacultuurbedrijven blijven zichzelf vernieuwen

Door: Eugene de Kok Algemeen

KAMPERLAND - Er is vrijdag ruim 290.000 euro uitgedeeld aan bedrijven die samenwerken in innovatieve projecten. Dit keer ging het geld vooral naar ondernemingen die zich bezighouden met aquacultuur.

De locatie waar gedeputeerde Jo-Annes de Bat, de ondernemers en vertegenwoordigers van de gemeenten Noord-Beveland, Reimerswaal, Schouwen-Duiveland en Hulst samen kwamen was dan ook niet toevallig gekozen. Het geld, dat afkomstig is uit de regeling ‘Zeeland in stroomversnelling’, werd uitgereikt in de oesterhal van Seafarm in Kamperland. “We hebben dinsdag gezien dat het kabinet wil investeren in deze crisis. Laten wij dat ook doen, samen met jullie en de gemeenten. Deze subsidies zijn bedoeld voor innovaties en jullie kunnen innoveren, hebben we in het verleden al gezien.”

Biethanol

De Bat riep, staand op een betonnen plaat bovenop de oesterbakken, één voor één een vertegenwoordiger van de zes bedrijfscombinaties naar voren.

De enige die niet in de aquacultuur actief is, is een combinatie die onderzoek doet naar een de vestiging van een biethanolfabriek op de Axelse Vlakte. Daar moet op termijn tweeduizend ton suikerbieten per dag worden verwerkt.

Voersysteem

Kingfish viel twee keer in de prijzen, in twee verschillende combinaties. Met de stichting Zeeschelp en Fry Marine doet het bedrijf in Colijnsplaat onderzoek naar een automatisch voersysteem voor de larven van de kweekvissen. Nu wordt dat voedsel nog met de hand uitgeschonken door medewerkers van de viskwekerij. De combinatie krijgt 50.000 euro voor het onderzoek. Kingfish, Machinefabriek Kramer en Aris krijgen hetzelfde bedrag voor een onderzoek naar de haalbaarheid om in een vroeg stadium afwijkingen bij de kweekvissen te constateren.

Fosfor

Stichting Zeeschelp is op haar beurt ook betrokken bij een project met adviesbureau Colsen en gastheer Seafarm. Het gaat om een onderzoek om fosfor en voedingsmiddelen te winnen uit afvalwater en deze om te zetten in grondstoffen voor de agrarische sector. Het afvalwater komt uit een nieuwe viskwekerij van Seafarm. Ook hiervoor is 50.000 euro beschikbaar. Bijna hetzelfde bedrag gaat naar het project ‘Sorting Seafood’ van Murre, Optimum Sorting en World of Oysters. Zij zijn bezig met een 3D-sorteermachine voor schelpdieren.

Smaakmakers

De laatste combinatie die een bedrag van bijna 50.000 euro kreeg is de Zeeuwsche Smaakmakers waarin zoutmaker Christian Clerx met restaurants en chef-koks samenwerkt en wil onderzoek of het zout meer kan worden gebruikt als smaakmaker en voor het conserveren van streekproducten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief