Jan de Vlieger en de jonge vader Tim van Eenenaam.
Jan de Vlieger en de jonge vader Tim van Eenenaam. Foto: Annet Eekman

Kinderboekenweek is ook dit jaar gewoon een feestje

Door: Eugene de Kok Algemeen

MIDDELBURG - Ook de Kinderboekenweek moet eraan geloven. De week is dit keer anders dan anders vanwege het coronavirus. Jan de Vlieger, Saskia Johnson en Geertruida Hettema van De Drvkkery in Middelburg hebben er alles aan gedaan om er toch een feest van te maken.

Het was een flinke opgave, maar het is ze gelukt. “Je moet een beetje creatief zijn”, zegt Jan de Vlieger. “Je moet loslaten wat je gewend was, zodat je toch iets leuks kunt neerzetten voor alle kinderen.”

Govert Schilling

Tijdens de Kinderboekenweek puilt De Drvkkery normaal uit van de activiteiten. Nu is er ook van alles te doen, maar minder in de winkel. Het thema van de week is ‘En toen?’ Het draait dit keer om geschiedenis. 

Wetenschapsjournalist Govert Schilling komt zaterdag 3 oktober naar Middelburg om te vertellen over zijn kinderboek ‘Hadden de Grieken al raketten?’ “We zijn heel blij dat hij komt. Speciaal voor deze middag hebben we een oude Van Gend en Loos-truck geregeld, die we op de Markt neerzetten. Daarin staat Govert Schilling. De kinderen en hun ouders kunnen daarvoor zitten, keurig op stoelen op afstand.” 

De Vlieger noemt het een knipoog naar het wagenspel, toneelstukken die in de middeleeuwen werden opgevoerd op wagens. “We hebben afgesproken dat het niet gaat regenen, maar doet het dat toch, dan hebben we een oplossing.” Schilling is rond 14.00 uur op de Markt.

Prentenboek

Op de vrijdag ervoor komt Mylo Freeman rond 13.00 uur naar de winkel. Zij is de illustrator van ‘Tweeling’, het prentenboek van de Kinderboekenweek. Kinderen kunnen live meekijken hoe ze een tekening maakt. “Het is een soort meet and greet”, vertelt Saskia Johnson.

De verkoopmedewerker organiseert een meesters- en juffenavond. “We willen hen nogmaals wijzen op het belang voor kinderen van lezen en voorlezen en hopen hen te inspireren.” De avond is op uitnodiging. Er kunnen niet meer dan vijftig mensen tegelijk in de winkel. Auteur Marco Kunst vertelt over voorlezen en zijn schrijverschap.

Kassabon

Kinderen en ouders die tijdens de week een kinderboek kopen, kunnen de kassabon inleveren op school. De school spaart daarmee voor een tegoed voor de aanschaf van boeken voor de schoolbibliotheek.

Zondag 4 oktober mogen kinderen verkleed naar De Drvkkery komen. Dan staan en hangen er allerlei historische voorwerpen in de winkel waarmee kids op de foto kunnen. “We werken daarvoor samen met het Muzeeum en Zeeuws Museum. We hebben vier thema’s: de oertijd, Grieken en Romeinen, middeleeuwen en de Tweede Wereldoorlog”, aldus Geertruida Hettema.

Streamen

De laatste activiteit is op dinsdag 6 oktober. Dan is er een digitaal interview met schrijver Sanne Rooseboom. De jongens en meiden met de leukste vragen mogen naar de winkel komen. Anderen kunnen het gesprek digitaal volgen of later bekijken. “Het voordeel van zo’n gesprek streamen is dat je nog meer kinderen bereikt. Dit is zo’n oplossing die je nu verzint”, zegt De Vlieger. “We moesten eigenlijk beginnen met een blanco canvas”, voegt Johnson toe.

Tijdens de Kinderboekenweek is er ook een schrijf- teken- en knutselwedstrijd. Iedereen die over het thema ‘En toen?’ iets maakt, krijgt een prijsje. Meer op www.de-drvkkery.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief