De molenromp van Molen De Hoop, middenin Sint Laurens.
De molenromp van Molen De Hoop, middenin Sint Laurens. Foto: Eugène de Kok

'Niemand heeft iets aan cosmetisch herstel van romp'

Door: Eugene de Kok Algemeen

SINT LAURENS - De stichting Molen De Hoop vraagt de leden van Provinciale Staten nog eens goed te kijken naar de afwijzing van een subsidieaanvraag voor herstel van de molen aan de Noordweg in Sint Laurens. De bestuursleden vinden dat hun plan nu is afgewezen op basis van bureaucratie, arbitraire regels en ‘ideologische, discutabele opvattingen’.

De leden van de stichting zijn het niet eens met de boodschap die gedeputeerde Anita Pijpelink in augustus bracht. Zij zei dat een bijdrage aan het herstel van de molen, dat in totaal negen ton moet kosten, er niet in zit.

Afgebrand

Het was een teleurstelling voor de stichting, die al acht jaar bezig is om de in 1943 afgebrande molen weer van een stelling, kap en wieken te voorzien en de mechanische aandrijving op te knappen. “Destijds bouwde men een molen”, schrijft de stichting in de brief, “in vier of vijf maanden. Ons comité is al jaren bezig om een restauratie opgestart te krijgen.”

Gebakje

Naast het herstel van het monument wil de stichting bij de molen ook een soort theetuin realiseren waar dorpelingen brood en kleine boodschappen kunnen kopen en toeristen genieten van de rust en een bakje koffie met een gebakje. De stichting is daarover in gesprek met een ondernemer. “Het dorp heeft dan een mooi trefpunt. De molen, die op een unieke plek middenin het dorp staat, is dan weer het echte middelpunt van Sint Laurens”, zegt Frits van Borrendam van de stichting, terwijl hij om de molen en de verwaarloosde en half ingestorte bijgebouwen loopt.

De gemeente is enthousiast over het kant en klare plan van de stichting, maar heeft momenteel niet de financiële middelen om boter bij de vis te doen. Ook de monumentencommissie was positief over en akkoord met de plannen van het burgerinitiatief.

Advies

Volgens Pijpelink ligt het niet zozeer aan een gebrek aan geld. Ze zei dat ze het advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wil volgen. Die oordeelde eerder dat de molenromp en de mechanische aandrijving binnenin uniek is en moet blijven zoals deze nu is. “Wij vinden de inrichting ook uniek en willen deze behouden. De rijksdienst is echter van mening dat er geen kap en wieken mogen worden teruggeplaatst. Dat vinden wij wel. Het is overigens een advies dat je als provincie niet per se hoeft op te volgen”, zegt Van Borrendam. “Als je alleen geld geeft voor cosmetisch herstel van de romp en de mechanische aandrijving, zoals de rijksdienst oppert, is dat zonde. Daar heeft niemand in het dorp iets aan. Als het hele bedrag van negen ton een probleem is, dan kun je het herstel ook faseren.”

Meerderheid

In een brief aan de leden van Provinciale Staten noemt De stichting een voorbeeld in Gelderland waar de molen wel in volle glorie wordt hersteld, tegen het advies van de rijksdienst in. Ook komt er een aantal Zeeuwse molens voorbij die in verwaarloosde staat waren, maar zijn hersteld en nu floreren. De stichting vindt dat het ‘ideologisch gekleurde advies’ niet opweegt tegen de wens van een grote meerderheid van de inwoners van Sint Laurens om de molen te herstellen.

Vergadering

Van Borrendam hoopt dat Provinciale Staten reden zien om het besluit van het provinciebestuur te heroverwegen en alsnog na te denken over een subsidie. De vergadering van Provinciale Staten vindt vrijdag plaats.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief