Angela Bras.
Angela Bras. Foto: SVRZ

‘Áls er een tweede golf komt, zijn we voorbereid’

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG - Met alle zorgen die de coronacrisis met zich meebrengt, is een voordeel dat zorgorganisaties er inmiddels op zijn ingespeeld. “Áls er een tweede golf komt, zijn we voorbereid”, zegt bestuurder Angela Bras van zorgorganisatie SVRZ. Zij is woordvoerder namens de Zeeuwse verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties. 

“Prettig is ook dat waar er dit voorjaar landelijke regels golden, er nu gelukkig ruimte is voor maatwerk per locatie.” Dat betekent bijvoorbeeld dat bij een besmetting in een zorgcentrum, zoals twee weken geleden op Tholen, familie eerder weer bewoners kan bezoeken.

Alert

De aangescherpte coronamaatregelen hebben volgens Bras geen gevolgen voor de Zeeuwse zorgorganisaties. Met de stijgende besmettingscijfers zijn ze wel alert. “De protocollen liggen klaar. Dat is een verschil met dit voorjaar. We hebben genoeg beschermingsmiddelen, er zijn teststraten beschikbaar, dus we zijn goed georganiseerd. Deze zomer was Zeeland gelukkig enkele weken coronavrij. Dat gaf ons de mogelijkheid om even tot rust te komen en ons voor te bereiden op wat komen gaat.”

Positief

Maar het blijft een onzekere tijd die zorgen en angstige gedachten kan veroorzaken bij bewoners, familie en zorgpersoneel. “Wat we hiervoor doen, is zoveel mogelijk informatie geven.” Naast de ingrijpende gevolgen zijn er ook positieve effecten, zegt Bras. Zo kunnen mensen baat hebben bij de rust en regelmaat die door de maatregelen ontstaat. “Soms hebben cliënten daardoor zelfs minder medicatie nodig.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief