Jasmijn is hopelijk begin van iets moois in Nieuw-Middelburg
<p>No&euml;lle Verhage en Janneke van Belzen in hun Jasmijnstraat.</p>

Noëlle Verhage en Janneke van Belzen in hun Jasmijnstraat.

(Foto: Marielja ten Bruggencate)

Jasmijn is hopelijk begin van iets moois in Nieuw-Middelburg

MIDDELBURG - De inwoners van de Jasmijnstraat in Middelburg zijn op Burendag verrast door buren met een gratis jasmijnplant. De gemeente Middelburg bood de plant aan, als start om de straat en uiteindelijk de hele wijk Nieuw-Middelburg te vergroenen. 


Noëlle Verhage werkt als projectleider bij IVN Natuureducatie en is in die rol dagelijks bezig met het vergroenen van stedelijk gebied en het verspreiden van kennis over vergroening en klimaatproblematiek. “In de steden komen we problemen als waterberging van hemelwater tegen, maar ook hittestress en insectensterfte”, legt Verhage uit. “Door straten en pleinen te vergroenen kunnen we de biodiversiteit vergroten.”

Betrokkenheid

Samen met Janneke van Belzen en Jola Heijnemans richtte Verhage een werkgroep op voor het 100-jarig bestaan van Nieuw-Middelburg in 2021 en voor vergroening. “Het uitdelen van jasmijnplanten is een start van iets wat volgens ons heel mooi wordt. De gemeente steunt onze initiatieven.” Van Belzen woont al 62 jaar in de wijk en heeft Nieuw-Middelburg in de loop der tijd zien veranderen. “Vroeger werd er meer op straat gespeeld. Volwassenen waren ook vaker buiten te vinden en kenden elkaar. Tijdens Burendag hebben we een begin gemaakt met het vergroten van de sociale betrokkenheid. Buren hebben elkaar geholpen met het planten van de jasmijnplanten en het ophangen van klimhekjes.”

Feestjaar

Een jasmijnplant is een klimmer die zich niet in de muur vastgrijpt, zoals klimop dat doet. De plant heeft in de zomer witte bloemen en ruikt zoet. “Tuincentrum Verstraten Walhout heeft 44 planten met korting geleverd. Het zijn stevige planten die hopelijk in het voorjaar al insecten aantrekken die de biodiversiteit vergroten”, vertelt Verhage.
In 2021 bestaat de wijk Nieuw-Middelburg honderd jaar. “We hebben als werkgroep een plan ingediend om de hele wijk enthousiast te krijgen en te betrekken bij het vergroenen van hun leefomgeving. Woongoed Middelburg heeft al toegezegd om hieraan een bijdrage te willen leveren en ook de gemeente Middelburg is enthousiast en betrokken. Maar de wijk is groot en we kunnen nog meer mensen gebruiken die helpen bij het bedenken en uitvoeren van initiatieven om van 2021 een feestjaar te maken.”

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief