Jakko van der Heijden wil vooral mooie dingen maken in Zeeuwse Concertzaal
<p>Jakko van der Heijden op het podium van de Zeeuwse Concertzaal.</p>

Jakko van der Heijden op het podium van de Zeeuwse Concertzaal.

(

Foto: Eugène de Kok

)

Jakko van der Heijden wil vooral mooie dingen maken in Zeeuwse Concertzaal

MIDDELBURG - Jakko van der Heijden wordt met zijn opnamestudio Zefir steeds bekender in de muziekwereld. Meer en meer muzikanten uit binnen- en buitenland weten hem en zijn studio voor akoestische muziek in de Zeeuwse Concertzaal te vinden. “Ik hoef hier niet rijk van te worden. Ik wil vooral mooie dingen maken in deze bijzondere zaal.”


Want dat is de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg. Volgens kenners is de kwaliteit te vergelijken met het Concertgebouw in Amsterdam. “Zalen van deze middelgrote omvang met deze akoestiek zijn er niet veel in Nederland”, zegt Jakko van der Heijden.

Microfoons

Hij gebruikt de zaal sinds de heropening in 2007 ook als opnameruimte. Er hangen enkele microfoons, onder een deksel in het podium zit apparatuur om kabels mee aan te sluiten en in de oude orgelkast bewaart Van der Heijden materialen waarmee hij opneemt. De regie van de studio zit in een ruimte naast de concertzaal. Het is voor Van der Heijden een droom die is uitgekomen.

Viool

De geboren Zeeuw studeerde muziekregistratie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. “Dat gaat niet zozeer om de techniek, maar meer om vanuit de muzikant stukken zo goed mogelijk op te nemen. Ik heb zelf altijd viool gespeeld, dus weet hoe het is om alleen in een studio te staan. Dat neem ik nog steeds mee.”

Na overal in Europa met muzikanten te hebben gewerkt, keerde hij eind jaren ‘90 terug naar Zeeland. Met componist Douwe Eisenga kwam hij op het idee van de studio. Ze opperden dit in 2004, toen er een discussie was over de Zeeuwse Concertzaal. Het plan viel in goede aarde. Van der Heijden opende de deuren in 2007. Omdat hij zelf ook voor de Zeeuwse Concertzaal werkt, weet hij de opnamen af te stemmen met de concerten en evenementen in de ruimte aan de Verwerijstraat.

Philip Glass

Sinds 2007 heeft Van der Heijden met Zefir en het label Zefir Records gestaag aan zijn bekendheid gewerkt. Hij neemt in de studio en concertzaal, zoals hij zelf zegt, akoestische muziek op. “Klassieke muziek klinkt zo beladen”, lacht hij. De cd’s en tegenwoordig streams worden beluisterd over de hele wereld. Zefir blijft niet onopgemerkt. Zo werd een cd met stukken van de beroemde Amerikaanse componist Philip Glass, gespeeld door Feico Deutekom, uitgebracht op het label Orange Mountain Music van niemand minder dan Glass hemzelf. “In zeker zin kun je dat zien als een doorbraak.”

Aangenaam Klassiek

Een andere opname met pianist Geoffrey Madge komt in december in de Hall of Fame van het toonaangevende Amerikaanse muziekmagazine ‘Fanfare’ en onlangs werden drie cd’s opgenomen in de reeks ‘Aangenaam Klassiek’. Ook heeft hij een deal met Naxos, één van de belangrijkste labels en distributeurs wereldwijd voor klassieke muziek. Daardoor iweet hij dat de door hem opgenomen muziek op alle streamingplatforms komt. “Dan wordt het wereldwijd beluisterd. Ik heb een nummer met pianist Marcel Worms gemaakt dat al meer dan 1,4 miljoen keer is gedraaid.” Volgens de bescheiden Van der Heijden is het succes van Zefir een combinatie van zijn kwaliteiten, het talent van de muzikanten en de akoestiek van de concertzaal. “Akoestiek is iets ongrijpbaars, maar in deze zaal komt er net iets bij. Je hoeft minder hard te werken om het heel royaal te laten klinken. Dat maakt het zo mooi.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief