Maria Nieuwdorp exposeert bij Belgisch kunstcollectief
<p>Maria Nieuwdorp aan het werk.</p>

Maria Nieuwdorp aan het werk.

(Foto: Privébezit)

Maria Nieuwdorp exposeert bij Belgisch kunstcollectief

YERSEKE – Zes jaar geleden pakte Maria Nieuwdorp uit Yerseke haar oude hobby weer op toen de groep Winterschilders Goes haar vroeg hen te vergezellen. Haar werk maakte zo’n ontwikkeling door dat ze de aandacht trok van de bekende Belgische kunstschilder Lambertus Vermeiren. Hij nodigde haar uit om als gastkunstenaar te exposeren met het kunstcollectief Agama Art in het Belgische Houthulst.


De vernissage van de expo in Houthulst, met zes schilderijen van Maria Nieuwdorp, was op 3 oktober. Het verzoek van Vermeiren verraste Nieuwdorp. “Ik heb hem een paar jaar geleden ontmoet tijdens een expositie. Ik zet mijn werken soms op Facebook en toen stuurde hij me een berichtje of ik wilde meedoen met het collectief. Hij is hier geweest om mijn schilderijen te bekijken en samen hebben we er zes uitgekozen voor de tentoonstelling.” 

Vijf werken hebben een maritiem thema. “Volgens Lambertus Vermeiren zit er duidelijk groei in mijn werk en hij zei niet te begrijpen waarom ik nog niet opgemerkt was in Nederland. Dat is natuurlijk heel leuk om te horen.”

Levendig

Naast Nieuwdorp exposeren vijf andere kunstenaars, met schilderijen, pentekeningen, maar ook gerestaureerde meubels. “Omdat er zo positief wordt gereageerd op mijn werk heeft Lambertus gevraagd of ik lid wil worden van het collectief en mijn werk permanent wil tentoonstellen.”
Het liefst gebruikt ze olieverf. “Ik vind de kleuren dan zo mooi levendig. Ik werk ook wel met acryl, omdat het voordeel, al kan het ook een nadeel zijn, is dat het snel droogt.” De natuur is haar grootste inspiratiebron. Ze schildert veel landschappen en zeegezichten. “Ik wandel graag over het strand en fiets graag door de Moer. Van de natuur kan ik zo genieten. Ik vind het heerlijk om in Yerseke te wonen en ben totaal geen stadsmens. De vrijheid en schoonheid hier vind ik geweldig.”

Dagelijks

Schilderen speelt een belangrijke rol in haar leven. Naast de Winterschilders is zij actief bij In-Perspectief, een atelier in ‘s-Heer Arendskerke. “Ik schilder bijna dagelijks. Ik vind het zo leuk om te doen. Als ik schilder ga ik daar helemaal in op. De wereld om mij heen verdwijnt dan. Ik vind het leuk dat ik zelf ook zie dat ik beter word. Dat komt omdat ik het veel doe en veel leer. Omdat ik vooral voor mezelf schilder, heb ik niet echt de ambitie om het commerciële op te zoeken. Exposeren vind ik wel heel leuk en ik wil ook best in opdracht werken. Wellicht dat dat in de toekomst nog gaat gebeuren.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief