Wie griep heeft kan zonder hevige klachten toch anderen besmetten.
Wie griep heeft kan zonder hevige klachten toch anderen besmetten. Foto: Patricia Stoel

Gratis griepprik voor mantelzorgers

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG - GGD Zeeland stelt gratis een griepprik beschikbaar voor mensen die naasten verzorgen.

Het griepseizoen staat voor de deur. Daarbij hebben door het stijgende aantal coronabesmettingen meer mensen gezondheidsklachten. ‘Een gelijktijdige uitbraak van beide virussen kan grote gevolgen hebben voor de zorgcontinuïteit in de provincie’, laat GGD Zeeland dinsdag weten. Daarom stelt de gezondheidsdienst een gratis griepprik beschikbaar voor mantelzorgers die geen oproep voor de griepprik van hun huisarts ontvangen. 

Overdragen

Huisartsen sturen een oproep voor de griepprik naar patiënten die zestig jaar of ouder zijn of tot een risicogroep behoren. ‘Mantelzorgers zijn onmisbaar voor degene voor wie ze zorgen. Ook als ze zelf normaal gesproken weinig last hebben van de griep, kunnen mantelzorgers het virus ongewild overdragen.’ GGD Zeeland stelt daarom, in samenwerking met Veiligheidsregio Zeeland en een groot aantal Zeeuwse zorginstellingen, voor het eerst op grote schaal de griepprik beschikbaar voor mantelzorgers. 

Griepvaccinatiegraad 

Dit initiatief maakt onderdeel uit van een grotere campagne om de griepvaccinatiegraad in Zeeland te verhogen. Naast de mantelzorgers vormt ook het Zeeuwse zorgpersoneel een belangrijke doelgroep. 

Mantelzorgers kunnen zich vanaf 16 november inschrijven via www.ggdzeeland.nl/griepprik. ‘Hoe meer mantelzorgers kiezen voor de griepprik, hoe groter de kans dat we samen gezond de winter doorkomen.’



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief