Afbeelding
Foto: Annet Eekman

Inwoners Veere moeten meer betalen, maar krijgen genoeg terug

Door: Eugene de Kok Algemeen

DOMBURG - Waar andere gemeenten kopzorgen hebben over hun begroting, laat die van de gemeente Veere de komende jaren zwarte cijfers zien. Bovendien kan de kustgemeente onder meer investeren in vijf nieuwe scholen, vier dorpshuizen en net zoveel sportaccommodaties, één zwembad en in een aantal sportvelden. “We zijn er best trots op dat dit ons is gelukt”, zegt wethouder Pieter Wisse.

Buurgemeente Middelburg heeft door miljoenentekorten op het sociaal domein geen geld voor nieuw beleid en Artikel 12-gemeente Vlissingen ontbeert het al jaren aan financiële slagkracht. Ook de gemeente Veere leek dit jaar in een financieel moeras weg te zinken. Ook zij heeft immers te maken met stijgende kosten in het sociaal domein, de dreiging van een lagere algemene uitkering en stijgende kosten voor klimaatverandering. Bovendien vraagt het groeiend aantal toeristen om investeringen in de infrastructuur. “We hebben onze forse problemen weten om te buigen in een positief beeld. We kunnen de komende jaren investeren in de leefbaarheid voor onze inwoners, maar ook goed blijven zorgen voor onze gasten”, zegt wethouder Pieter Wisse.

Goedkoop

Het komt de Veerenaren niet aanwaaien. Zo moeten de lokale belastingen flink omhoog. De onroerende zaakbelasting stijgt volgens het voorstel met vijf procent, bovenop de inflatiecorrectie van 1,9 procent. “Het is een hoog percentage, maar op een laag bedrag. We zitten dan nog steeds bij de goedkopere gemeenten van Zeeland”, aldus Wisse. “De lasten staan ook in verhouding tot het leefklimaat. We denken niet dat we onszelf uit de markt prijzen.”

Verder gaan toeristen een gedifferentieerd tarief betalen: 1,30 euro per nacht voor mensen met bijvoorbeeld een caravan en twee euro per nacht voor hotelgasten. Ook komen er hogere parkeertarieven, is op een aantal taken bezuinigd en Veere haalt een flink bedrag uit de algemene reserve om alle wensen te kunnen betalen.

Flexibel

De gemeente investeert veel geld in maatschappelijke voorzieningen als dorpshuizen, sportaccommodaties en scholen. De dorpen Aagtekerke, Oostkapelle, Serooskerke en Westkapelle zijn als eerste aan de beurt. Veere wil in overleg met de inwoners plekken creëren waar zij elkaar kunnen ontmoeten. “Deze locaties zullen flexibel zijn, zodat we deze kunnen aanpassen na verloop van tijd”, aldus Wisse. “We willen dat de kernen aantrekkelijk blijven. We zijn ervan overtuigd dat er dan ook veel jongere mensen komen.” Met dat in het achterhoofd steekt Veere ook geld in fietsparkeerplaatsen, parkeerplekken voor inwoners, meer groen, trapveldjes en speelplaatsen, de reconstructie van de Duinweg en Langedam in Zoutelande, het onderhoud van de tank op de Zeedijk in Westkapelle en cultuur. Het college stelt bovendien voor om elk jaar 338.00 euro opzij te zetten voor het opspuiten van de stranden. “De gesprekken met andere gemeenten om dit ook te doen zijn gaande”, zegt wethouder Adri Roelse. Als zij meebetalen aan het fonds kunnen de stranden in het kader van het toerisme elk jaar worden opgespoten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief