Yellow Pantry is een voorraadkast met gratis voedsel
<p>Eury Neugebauer bij haar Yellow Pantry.</p><p><br></p>

Eury Neugebauer bij haar Yellow Pantry.


(Foto: Marielja ten Bruggencate)

Yellow Pantry is een voorraadkast met gratis voedsel

MIDDELBURG – De Yellow Pantry, een (uit)deelkast met groente, fruit, brood, droge kruidenierswaren en verzorgingsproducten, is speciaal bedoeld voor mensen die het nodig hebben. De kast staat aan het voetpad bij Buitenhove 89 in Middelburg, waarmee de drempel om te pakken wat je nodig hebt zo laag mogelijk is. “Er is genoeg eten in Middelburg”, zegt initiatiefneemster Eury Neugebauer. “Supermarkten gooien goede producten weg. Maar er zijn nog altijd mensen die met honger naar bed gaan, omdat ze niets hebben. Met de Yellow Pantry wil ik daar iets aan doen.”


Eury Neugebauer (38) weet hoe het is om afhankelijk te zijn van de voedselbank. Elke week haalt ze een krat met voedingsmiddelen op. Van City Seeds krijgt ze groenten en fruit en bij de Vispoort in Vlissingen reikt de kerk brood en groenten uit aan behoeftigen. “Mijn man en ik doen ons best, maar het is moeilijk om uit de financiële situatie te komen waarin we zitten. Veel mensen die naar de voedselbank gaan durven niet te praten over hun situatie. Er zijn zelfs mensen die uit schaamte niet naar de voedselbank komen. Met honger gaan zij naar bed. Dat vind ik erg, want er is eten genoeg.”

Tweedehands

Bij de supermarkten zag Eury hoe goede mandarijnen weggegooid worden, omdat er een beschimmelde in het netje zit. Brood wat ‘oud’ is gaat naar de vuilnisbak of naar een boerderij voor de dieren. “Ik heb liever dat oud brood naar de mensen met honger gaat, zodat ze er toast van kunnen maken, dan dat de vuilnisbak te eten krijgt.” Ondernemend van geest besloot Neugebauer een voedselkast voor haar huis te plaatsen: Yellow Pantry heeft ze hem genoemd. De oude commode kocht ze tweedehands en ze schilderde hem met gele verf die ze nog in de kast had staan. Haar man heeft de deurtjes onder handen genomen en voorzien van plexiglazen platen, eveneens tweedehands. “Als je weinig geld hebt is het belangrijk om handig te worden in je uitgaven. Veel spullen zijn tweedehands te krijgen, of met kortingsbonnen. Door aandachtig je uitgaven te doen, kun je met hetzelfde geld meer krijgen.”

Delen

De Yellow Pantry is er voor iedereen. Mensen die iets over hebben mogen het in de kast leggen, mensen die het nodig hebben nemen mee wat ze kunnen gebruiken. Naast particulieren zijn er ook kleine ondernemers en enkele supermarkten die met regelmaat iets in de Yellow Pantry leggen. “Ik hoop dat er meer van dit soort punten komen en dat de mensen geen schaamte voelen om mee te nemen wat ze nodig hebben. Ik zou het mooi vinden als we meer gaan delen met elkaar. Wat je geeft, krijg je ooit terug.”

Pay it forward

In het begin waren er jongeren die aan de haal gingen met de producten uit de Yellow Pantry. Neugebauer heeft met hen gesproken en uitgelegd wat het doel is van de kast. “John Lennon zingt in zijn lied Imagine ‘No need for greed or hunger.’ Hebzucht en honger zijn niet nodig, als je met elkaar deelt. Terugbetalen is niet nodig, als je als dank iemand anders die iets nodig heeft, helpt. Pay it forward, en de hele wereld helpt elkaar.”

Op de Facebook-pagina Yellow Pantry plaatst Neugebauer wekelijks een bericht ter inspiratie.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief