Andries Looijen in het tijdelijke museum.
Andries Looijen in het tijdelijke museum. Foto: Peter Urbanus

‘We ontvangen klassen, maar pas ook luchtmachtofficieren'

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE - Museum Vitality gaat aan de Goessestraatweg verder als Memorial 40-45 Kapelle. Museumoprichter Andries Looijen en de andere vrijwilligers hebben volop plannen om de collectie en het museum verder uit te bouwen.

Het museum vertelt met name de bijzondere geschiedenis van de Franse inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook het verhaal van de bevolking van Kapelle en het leven tijdens de bezetting worden belicht.

In mei 1940 probeerden Franse militairen tevergeefs de Duitse opmars in Zeeland te stoppen. In 1944 en 1945 vochten opnieuw Franse militairen in Nederland. 229 gesneuvelde Franse militairen liggen in Kapelle begraven. Museumoprichter Andries Looijen is gefascineerd door deze periode. Hij onderhoudt al jaren nauwe contacten met Franse veteranen en hun nazaten. Verschillende Franse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog, onder wie de inmiddels overleden Maurice le Noury en Donatien Hamon, bezochten de Franse graven op de Kapelse begraafplaats. Vorig jaar ontving Looijen de Franse Nationale Orde van Verdienste voor zijn inzet.

Handschoen

Behalve wapens, uitrusting, uniformen en voertuigen toont het museum ook brieven en foto’s. “We hebben hier persoonlijke spullen van de Brit John Moore, die met een Lancaster-bommenwerper neerstortte in Waarde. Er waren twee overlevenden, onder wie Moore. Na de oorlog werd een handschoen gevonden met zijn naam en via de Britse radio wisten ze hem op te sporen. Als klein jongetje heb ik die man nog gekend.” Moore is inmiddels overleden.

Niets weggooien

Ook ontmoette Looijen Schotse veteranen die bij Baarland vochten in oktober 1944. In het museum komen ook verhalen aan bod, onder meer over de vriendschap van een gewonde Franse militair en verpleegster Truus Dekker. Zij werkte in het Sint-Johanna Ziekenhuis in Goes. Ook de medailles van veteraan Donatien Hamon en de verzetsherdenkingskruisen van de Kapelse familie Kramer behoren nu tot de collectie. “We zoeken altijd nieuwe spullen en herinneringen. Wat je ook hebt liggen uit die tijd, al is het een simpel briefje, gooi het niet weg”, benadrukt Looijen.

Schoolklassen

Het museum ontving voor de coronapandemie rond de vijfduizend bezoekers per jaar. Looijen is vrijwel dagelijks in de weer voor het museum, samen met een flinke groep andere vrijwilligers, onder wie Louis Brugge. Met Brugge reed hij meermaals naar Bretagne, voor de verjaardag van Hamon. “Herdenken is zo belangrijk. We ontvangen schoolklassen, maar onlangs ook een groepje luchtmachtofficieren in opleiding.”

Nieuwbouw

Na acht jaar is de collectie met voorwerpen en documenten dermate gegroeid dat het museum aan uitbreiding toe is. Voor de verhuizing is er nu een tijdelijke locatie voor het museum aan de Goessestraatweg. Aan de nieuwbouw van een groter en zichtbaarder onderkomen wordt hard gewerkt. “Ons nieuwe museum willen we realiseren naast het Franse ereveld in Kapelle, het enige in Nederland. Een mooiere plaats om de verhalen achter deze graven te vertellen is er niet.”

Het museum is te bezoeken op iedere eerste zaterdag van de maand en op afspraak. Vanwege de coronamaatregelen is reserveren verplicht. Kijk voor meer informatie op www.memorial4045kapelle.nl.

BIJDRAGE PETER URBANUS

Een impressie van het nieuwe museum.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief