Afbeelding
Foto: Edwin Mijnsbergen

Hier zijn ze van alle markten thuis: ‘De zaken gaan nog steeds goed’

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Van een viskraam tot een groenteboer en van delicatessen uit binnen- en buitenland tot sokken en panty’s tot de kaasboer. De weekmarkten in Middelburg en Veere zijn van alle markten thuis. Maar hoe is dit jaar geweest voor de marktondernemers? Bleven de klanten weg of vinden zij het juist fijn om boodschappen te doen in buitenlucht? Is de weekmarkt veranderd en hoe zien de marktkramers de toekomst? Wij spraken met een aantal ondernemers op de markt in Middelburg.

Chantal en Robbie Dagevos van Dagevos Ondermode laten zich niet van de wijs brengen door de coronacrisis. “De zaken gaan eigenlijk nog steeds goed.”

Ondermode

Chantal en Robbie Dagevos uit Hoedekenskerke hebben veel meegemaakt in alle jaren dat ze samen op de weekmarkt staan. Ook voor hen is 2020 een raar jaar, maar reden om te mopperen hebben ze niet. “De zaken gaan eigenlijk nog steeds goed. Wat dat betreft hadden we er in de zomermaanden meer last van, juist omdat het toen veel drukker was. Wij moeten het met onze ondermode vooral hebben van de vaste klanten, die over het algemeen iets ouder zijn dan de gemiddelde bezoeker van de weekmarkt. We zien hen nu weer terug. Tegelijkertijd zijn er ook klanten die we missen. Er zijn terugkerende Duitse klanten die ons ieder seizoen opzoeken. Hen hebben we dit jaar nog niet gezien.”

Gekelderd

Juist omdat de omzet niet enorm is gekelderd én omdat Robbie ook inkomsten heeft uit ander werk heeft het stel heeft van geen enkele steunregeling van de overheid gebruik gemaakt. Dat voelt goed. “Het kan heel goed dat weekmarkten er over een paar jaar anders uit zien”, zegt Robbie. “Ze worden misschien wat kleiner, maar ik denk dat de goede marktkooplui over blijven. Zij zullen niet worden verdreven door de grote winkelketens. Als ik zie hoe die het doen, zou het me niet eens verbazen als het straks nog beter wordt voor de lokale, kleine ondernemers. Gelukkig maar.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief