Arie Monté zit graag achter het schaakbord.
Arie Monté zit graag achter het schaakbord. Foto: Annet Eekman

Schaakclub Oostkapelle hoopt jubileum te kunnen vieren

Door: Britta Janssen Algemeen

OOSTKAPELLE - Dam- en Schaakclub Oostkapelle bestaat in 2021 vijftig jaar. Door het coronavirus liggen de clubavonden en competitie stil en is er helaas weinig ruimte voor een feest. Ook zit de vereniging te springen om nieuwe leden. “We hebben er momenteel maar elf”, vertelt clubvoorzitter Arie Monté. “Maar met de kwaliteit zit het wel snor”, lacht hij.

Monté is realistisch over het uitbreiden van het ledenbestand. “De jeugd is tegenwoordig geïnteresseerd in andere zaken dan schaken en dammen. Ze spelen liever op hun telefoon en pc.” Dat spijt hem, want het geeft denksporters een heerlijk gevoel om hun tegenstander te slim af te zijn. Daarnaast is het gezellig om samen te komen in het clubhuis, al staat gezamenlijk achter het bord zitten door de coronamaatregelen op een laag pitje.

Valstrikken

Die avonden hebben in de afgelopen vijftig jaar al wel veel mooie herinneringen opgeleverd. “Vroeger kwamen hele families, zoals familie Geertse, in klederdracht dammen en schaken”, vertelt Monté, die volgend jaar 25 jaar lid is. “Henk Geertse, en ook Wim Duvekot, zijn hele goede schakers van onze vereniging.”
Ook van het verhaal over Wim van der Heijden kan de voorzitter nog steeds genieten. “Hij had een keer een boekje over valstrikken geleend van een latere tegenstander en van hem heeft hij toen gewonnen. Daarna mocht hij geen boekjes meer lenen, haha.”

Schoolkampioenen

Na de oprichting van de vereniging in januari 1971 speelden de leden in een zaaltje van de oude kerk aan de Brouwerijstraat in Oostkapelle. Daarna verhuisden ze naar ‘t Wieltje aan de Domburgseweg en weer later naar de Moerbei in de Dorpsstraat. Tegenwoordig is De Halve Maan de thuisbasis voor de leden, die niet alleen uit Oostkapelle komen, maar ook uit Domburg, Aagtekerke, Serooskerke, Vrouwenpolder en Koudekerke. Zodra het weer kan, worden de clubavonden op donderdag hervat en Monté nodigt belangstellenden van harte uit gezellig binnen te stappen. “We gooien iemand echt niet gelijk voor de leeuwen.”

Door de verminderde interesse is de damafdeling, waarbij de Zeeuwse schoolkampioenen Ronald de Rijke en Danny Wattel het tot landelijk niveau schopten, inmiddels opgeheven. De club heeft wel een interne schaakcompetitie en is ook vertegenwoordigd in de Zeeuwse competitie. “Ons eerste team is dit jaar derde geworden.”

Cadeau

Monté hoopt dat de club volgend jaar een jubileumfeestje kan houden. Nieuwe leden als cadeau zou helemaal mooi zijn. “We zijn nu met elf leden en we worden allemaal ouder, hè. Ons jongste lid is 55”, lacht Monté, die met zijn 73 jaar nog steeds veel plezier heeft in het schaken. “Het is een geweldig mooie sport. Soms lukt iets wel en soms ook niet, maar je bent altijd lekker met je hersens bezig.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief