Kleinste bioscoop van Nederland geopend in Middelburg
Simon Blaas laat het zaaltje zien aan de pers.
Simon Blaas laat het zaaltje zien aan de pers. (Foto: Edwin Mijnsbergen)

Kleinste bioscoop van Nederland geopend in Middelburg

MIDDELBURG - De kleinste bioscoop van Nederland is in Middelburg te vinden. Vorige week donderdag heeft Cinema Middelburg in het tuinhuisje naast de Klovenierdoelen Club Cinema in gebruik genomen, een zaaltje met maar vijftien zitplaatsen.


Directeur Simon Blaas weet zeker dat Club Cinema de kleinste bioscoopzaal van Nederland is. “Er zijn misschien wel particuliere initiatieven die nog kleiner zijn, maar van alle, bij de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters aangesloten theaters is Club Cinema de kleinste. Zelfs op Europees niveau is dit concept heel bijzonder.”

Rood

De nieuwe filmzaal in het oude tuinhuisje, dat tot voor kort werd gebruikt als vergaderruimte, is mooi afgewerkt: rode stoelen in de zaal, subtiele verlichting, hippe betegeling in de toiletten en een ingebouwde bar in een van de zijmuren. De sfeer proef je meteen als je binnenkomt. De intimiteit spat er vanaf.


Simon Blaas. - Foto: Edwin Mijnsbergen

Club Cinema is bedoeld voor bijzondere films met een kleiner publiek, maar ook voor regionale filmmakers en andere talenten. Club Cinema kan straks ook worden afgehuurd, met een zelf uitgekozen film.

Financieel

Het team van Cinema Middelburg wil van Club Cinema ook echt een club maken, waar je lid van kunt worden. Leden ondersteunen het nieuwe concept niet alleen financieel, ze krijgen ook de ruimte om zelf met ideeën te komen. Club Cinema geeft zelf al een voorzet met een paar verschillende thema’s: Club Expat is er voor anderstalige films met Engelse ondertiteling, bijvoorbeeld voor de buitenlandse studenten in Middelburg. Club Classic is er voor de klassiekers uit de cinema die opnieuw zijn uitgebracht en Club Local voor het werk van Zeeuwse filmmakers.

Zomer

Cinema Middelburg heeft het project twee jaar lang voorbereid en onder meer gefinancierd met eigen geld. “We hebben er zelf voor gespaard”, zegt Blaas. “En op bepaalde onderdelen hoefden we geen grote investeringen te doen. De projector was tot de zomer van 2019 in gebruik in de grote zaal van Cinema Middelburg. Toen we deze vervingen door een 4K-projector hebben we hem niet afgeschreven. Hij kan nog jaren mee. In de nieuwe zaal kom hij goed tot zijn recht. Het scherm hangt op de perfecte afstand en je blikveld is helemaal vrij. Er is Dolby Digital Surround Sound en kraakhelder beeld. Zelfs voor blinden en slechtzienden biedt Club Cinema de ultieme filmbeleving: met Earcatch horen ze wat ze niet op het doek kunnen zien.

Kleinschaligheid

Blaas ziet het nieuwe concept als een manier om te groeien door middel van schaalverkleining. “De behoefte aan kleinschaligheid en intimiteit neemt toe”, legt hij uit. “Met een kleine groep vrienden kun je hier, in overleg met ons fantastische avonden organiseren. Tegelijkertijd creëren we voor ons zelf ook meer mogelijkheden, om liefhebbers van genres in bepaalde niches te bedienen, films te wisselen tussen de zalen en om samenwerkingen met bijvoorbeeld de plaatselijke horeca aan te gaan.”

Meer informatie over (het programma in) beide filmzalen is te vinden op de website www.cinemamiddelburg.nl.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief