Groepsfoto RC Walcheren
Groepsfoto RC Walcheren Foto: Aart Bos

Rotary Walcheren helpt tulpen plantend polio uit te roeien

Sport en vereniging

VEERE - Gehuld in gele hesjes zwermden op een frisse en zonnige Sinterklaas-zaterdag zes groepjes Walcherse Rotarians uit over vijf dorpen en het stadje Veere. Niet om te demonstreren, maar om bij zes zorgcentra 2500 tulpenbollen te planten in het kader van ‘Help polio de wereld uit’, een actie van Rotary International en de Bill&Melinda Gates Foundation.

Onder goed voorbereide en ontspannen regie van Jan de Regt was deze klus in een kleine zes uur geklaard. Komende lente zullen de bewoners en gasten van Simnia (Domburg), Waterwel (Aagtekerke), Eglantier (Oostkapelle), Tulpstraat (Koudekerke), Krekepad (Westkapelle) en Nieuw-Sandenburgh (Veere) uitkijken op een kleurenpracht in perken en terras-bakken. Het was voor het eerst dat Rotary Walcheren als club meedeed aan de succesvolle anti-polio-actie van Rotary en de familie Gates, die de internationale opbrengst zal verdubbelen, net als in voorgaande jaren. Eerder deden Walcherse Rotarians al mee à titre personel. Het zal niet verrassen dat de stemming onder de bollenplanters, die waren uitgerust met spades, schepjes en emmers, uitstekend was.

“Eindelijk weer een keer handen uit de mouwen voor het echie’’, hoorde ik menigeen zeggen. Verbruikte calorieën tijdens deze kortstondige tulpenmanie konden tijdens koffie- en theepauzes en een lunch in Simnia royaal gecompenseerd worden. De opbrengst van 1250 euro gaat de mondiale bestrijding van polio door middel van vaccinatieprogramma’s, waarvan het belang juist in tijden van corona niet uitgelegd hoeft te worden. Voor meer informatie over ‘End Polio Now’ is de website www.endpolionowtulp.nl zeer informatief. En voor de historici is https://nl.wikipedia.org/wiki/Tulpenmanie over de Middeleeuwse tulpenwoede vast en zeker boeiend en beslist hilarisch.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief