Veere gaat illegaal gebruik tweede woningen harder aanpakken
Foto:

Veere gaat illegaal gebruik tweede woningen harder aanpakken

DOMBURG - De gemeente Veere gaat strenger toezien op het illegale gebruik van tweede woningen.


Er is een plan gemaakt voor de handhaving binnen en buiten de kernen. Veere wil een einde maken aan illegale praktijken. Tweede woningen mogen niet worden verhuurd aan recreanten. 

Binnen de kernen moeten tweede woningen permanent worden bewoond, buiten de kernen mogen deze worden gebruikt als tweede woning door de eigenaar. 

Parken

Het probleem van de illegale verhuur speelt vooral in parken buiten de dorpen. in Domburg gaat het om het Prinsepark, in Oostkapelle in de bloemen- en bomenbuurt en in Veere ziet de gemeente het veel in Buiten de Veste. Het percentage recreatieve verhuur kan oplopen tot wel vijftig procent. 

Duizend

In de gemeente zijn er zo’n duizend tweede woningen. Daarvan zijn er driehonderd binnen de dorpen waarvoor uitzonderingen gelden. De eigenaren hebben bijvoorbeeld een ontheffing voor het gebruik als tweede woning. De gemeente gaat strenger letten op het gebruik van de overige zevenhonderd. 

Leefbaarheid

In eerste instantie richt ze zich op de woningen in de kernen. Veere zegt dat woningen bedoeld zijn om in te wonen en niet om illegaal te verhuren. Het college van burgemeester en wethouders vindt dat regels moeten worden nageleefd en dat de balans tussen leefbaarheid en toerisme wordt bewaakt. 

Illegale verhuur van tweede woningen kan overlast veroorzaken. Eigenaren van tweede woningen die deze illegaal verhuren krijgen in eerste instantie een waarschuwing, dan een voornemen tot handhaving en vervolgens begint het handhaven daadwerkelijk. De gemeente Veere zet extra mankracht in voor de handhaving.  

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6