‘Al die lieve reacties...ik word er stil van’
Willemien Treurniet stopt deze zomer als raadslid.
Willemien Treurniet stopt deze zomer als raadslid. (Foto: Arno Stevens)

‘Al die lieve reacties...ik word er stil van’

MIDDELBURG - Al ruim tien jaar zit Willemien Treurniet voor de ChristenUnie in de gemeenteraad van Middelburg. Ze heeft besloten haar derde termijn, tot maart 2022, niet vol te maken en per 30 september te stoppen. “De reacties die ik krijg, zijn hartverwarmend”, vertelt Treurniet.


Treurniet postte haar ontslagbrief als gemeenteraadslid onder meer op Facebook en kreeg daar veel dankbetuigingen voor haar inzet. “Ook mensen die ik nauwelijks ken, nemen de moeite om mijn mailadres op te zoeken en een berichtje te sturen. Daar word ik stil van.”

Het maakt haar niet aan het twijfelen over haar beslissing. “De keuze om te stoppen heb ik weloverwogen gemaakt. Ik kan het raadswerk loslaten, al weet ik nog niet wat ik ga doen als ik mailtjes van inwoners krijg. Maar ik heb plezierig samengewerkt met de andere raadsleden en blijf vast op de een of andere manier betrokken bij de ChristenUnie, dus die mailtjes kan ik straks zeker doorsturen.”

Bezuinigingen

De vele reacties op haar vertrek tonen aan dat Treurniet een zichtbaar en makkelijk te benaderen raadslid is. “Zoals je van een ChristenUnie-er kan verwachten ging mijn aandacht vooral uit naar de kwetsbare inwoners.” De jarenlange bezuinigingen op het sociale vlak gaan haar dan ook steeds meer aan het hart. “Toen de ChristenUnie vanuit de coalitie in de oppositie terecht kwam, veranderde natuurlijk onze rol. Ik was niet blij met de koers van Middelburg en miste het sociale gezicht van het college van burgemeester en wethouders. Keer op keer vroeg ik om niet alleen naar de financiën te kijken, maar de coalitie blijft volhouden op de ingeslagen weg. In de politiek werkt het natuurlijk zo dat de meerderheid beslist, maar ik trek mij de dingen te veel aan. Omdat ik me niet meer kan inzetten voor de inwoners zoals ik wil, trek ik me terug.”

Eenzaamheid

Treurniet vindt niet dat ze is tekort geschoten in het vertegenwoordigen van de inwoners van de gemeente Middelburg en het proberen te overtuigen van de coalitiepartijen van haar zaak. “Volgens mij heb ik gedaan wat ik moest doen. In de overtuiging dat je raadslid bent voor de inwoners en dat je samen verder komt, heb ik altijd geprobeerd om het goede te doen voor de ander. En dan in het bijzonder die inwoners die de overheid zo hard nodig hebben.” Ze is dan ook op meerdere behaalde doelen trots. “Bijvoorbeeld de gemeentelijke communicatie is verbeterd, op het gebied van een fietsvriendelijk Middelburg is er veel gedaan en ook laaggeletterdheid en eenzaamheid wordt bestreden. Daar ben ik blij om.”

Strand

In plaats van in maart 2022 verlaat Treurniet nu deze zomer de gemeenteraad. “Mijn laatste vergadering is de raadsvergadering voor de zomervakantie. Tot die tijd blijf ik mij volledig inzetten.” Dan volgt Arjan Beekman haar per 30 september op, ook als fractievoorzitter van ChristenUnie Middelburg. “Ik denk dat ik heel erg ga genieten van de vrije avonden. Nu ben ik vaak drie avonden per week aan het werk. Dat doe ik met plezier, maar een keer later eten of effe naar het strand, lijkt me ook heerlijk.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6