‘We doen alles samen en staan voor elkaar klaar’
<p>Elmer van Gurp is eigenaar van isolatiebedrijf ISOenergy in Nieuwdorp.</p>

Elmer van Gurp is eigenaar van isolatiebedrijf ISOenergy in Nieuwdorp.

‘We doen alles samen en staan voor elkaar klaar’

NIEUWDORP - In de rubriek ‘Aan de keukentafel met’ is deze keer het woord aan Elmer van Gurp. Hij begon al jong een eigen zaak. Na zijn opleiding bouwkunde ging hij, net achttien jaar, met zijn vader naar de Kamer van Koophandel om zijn eigen bouwadviesbureau op te zetten. Nu runt de 32-jarige Nieuwdorper ISOenergy, een isolatiebedrijf dat meteen snel groeide en inmiddels bijna twintig medewerkers in dienst heeft. De onderneming heeft particuliere en zakelijke klanten tot in Limburg.

Elmer, uit wat voor familie kom jij?


“Ik ben geboren en getogen in Nieuwdorp en daar ben ik ook nooit meer weg te krijgen. Ik kom uit een gezin met acht kinderen en mijn ouders hadden een aannemersbedrijf. Vroeger zei ik altijd dat ik timmerman en metselaar wilde worden, omdat mijn pa in de bouw zat. Dat leek mij ook geweldig. Dus wilde ik naar de vakschool in Krabbendijke, lekker timmeren, mooie dingen maken. Maar mijn ouders vonden dat ik ook makkelijk de theoretische leerweg aankon, dus ging ik naar de mavo. Daarna deed ik aan het ROC in Vlissingen mbo 4 bouwkunde. Eerst de ontwerpkant, later de uitvoeringskant. Een docent zei dat ik voor mezelf moest beginnen en dat zette me aan het denken. Na mijn afstuderen ben ik, krap achttien, met mijn vader naar de Kamer van Koophandel gegaan om eenmanszaakje te beginnen. Ik werkte thuis, bij wijze van spreken bij mijn moeder aan de keukentafel, en had voldoende werk om mijn dagen te vullen. Van daaruit ging ik de avondopleiding hbo bouwkunde volgen in Rotterdam. Na drie jaar ben ik, in 2010, afgestudeerd. Toen zette ik een bouwadviesbureau op. Als ik wel eens minder werk had, ging ik bij mijn pa timmeren, maar na verloop van tijd kreeg ik er een goede job aan.”

Hoe is ISOenergy ontstaan?

“Vanaf 2013 had ik een bouwkundig adviesbureau, evenals Dick de Braal. We gaven advies op maat en verkochten isolatieproducten van een landelijke partij. Dat liep leuk totdat we bedachten dat we dat ook allemaal zelf konden doen. Zo is het idee voor ons isolatiebedrijf geboren. Op 30 maart 2014 hebben we onze eerste woning geïsoleerd. Het liep zo lekker dat we in juni 2015 onze eerste vaste medewerker konden aannemen. Elk jaar ging de omzet over de kop en nu hebben we met twaalf vaste medewerkers en zes zzp’ers een team van een kleine twintig man. Het is gigantisch hard gegaan en dat heb ik nooit durven dromen.”

“Tot juni heb ik samengewerkt met mijn compagnon Dick. Hij is twintig jaar ouder dan ik en hij vond het, na het opbouwen van ons bedrijf, mooi geweest. Daarop ben ik alleen verder gegaan. Dat is ook altijd mijn ambitie geweest. Sinds 1 januari 2020 ben ik honderd procent aan de slag met ISOenergy en is het mijn eigen feestje. Na dertien jaar een adviesbureau te hebben gehad, was de keuze voor ISOenergy heel makkelijk, want de bouw bleef trekken en met ISOenery kon ik echt weer dingen maken. Daar ligt mijn hart. Ik loop het liefst met werkschoenen bij de bouw rond, dat is het mooiste dat er is. Dick en ik zijn nog steeds hartstikke goed met elkaar en spreken elkaar nog regelmatig.”

Wat vind jij belangrijk in je werk?

“Plezier hebben staat op nummer een. Ik geloof in een vaste kern medewerkers met de juiste mentaliteit. Dat heeft te maken met normen en waarden. Iedere medewerker heeft hier het gevoel dat de tent van hem of haar is en met zo’n club is het altijd feest.”

Hoe bereik je dat?

“Ik ben niet van de hiërarchie. Voor mij is het belangrijk dat medewerkers het gevoel hebben dat ze meetellen. Dat bereik je door ze vertrouwen te geven. We doen alles samen en staan voor elkaar klaar. Dat geeft een fijn gevoel. Ik haal ook voldoening uit iets betekenen voor een ander. Ik vind dat iedereen iets zou moeten doen voor de maatschappij. Zo zit ik in het bestuur van Ondernemers Vereniging Borsele, ben ik vrijwilliger bij Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp en al zo’n twaalf jaar lid van de vrijwillige brandweer. Mensen een kans geven vind ik ook belangrijk. Zo zijn we vanuit het maatschappelijk belang volop bezig met diverse leertrajecten samen met erkende opleiders zoals: Bouwmensen Zuidwest, Hoornbeeck college, HZ University of Applied Sciences en Scalda. Nieuw personeel vinden is moeilijk in de bouw, al mogen wij niet mopperen. Via een leerwerkplek kunnen deze jongens en meiden het vak leren. Er is onder andere geen opleiding voor isolatiemonteur, dus dat moet je intern leren.”

Lig je wel eens wakker van je werk?

“Nooit. Zodra ik mijn kussen zie, slaap ik. Werk en privé gescheiden houden, vind ik niet moeilijk. Mijn vrouw Martine werkt een dag in de week voor de zaak en doet de administratie en personeelszaken. Tuurlijk praat ik met haar over het bedrijf, en soms iets te veel, maar ‘s avonds en in het weekeinde werk ik in principe niet en onze jongens ook niet, of het moet echt nodig zijn. Ik ben altijd om 18.00 uur thuis, dan eten we als gezin samen en dan breng ik de kinderen naar bed.”

Waarop ben je het meest trots?

“Op het team. Zonder de jongens en dames was het nooit gelukt. Iedereen heeft een steentje bijgedragen aan ons succes.”

Waar sta je over vijf of tien jaar?

“Dat weet ik niet. We groeien met de markt mee. De projectmarkt loopt gewoon door. Dit jaar zit al vol met projecten en voor volgend jaar zijn we ook al bezig. Dat stopt wel een keer, dan zijn alle woningen verduurzaamd. Dus moet je zorgen voor alternatieven. Daarom willen we de particuliere markt dit jaar nog verder uitbreiden. Maar het bedrijf hoeft van mij niet per se twee keer zo groot te worden. Ik vind het belangrijk dat het team klopt.”

Met wie zou jij wel eens aan de keukentafel willen zitten?

“Met premier Mark Rutte. Die man verdient het meeste respect van heel Nederland, als je ziet wat voor ellende hij over zich heen krijgt. Wat ik zo sterk aan hem vind is dat hij niet van zijn standpunt af te brengen is. Hij laat zich niet gek maken en straalt leiderschap uit. Daarover zou ik graag met hem sparren.”

PASPOORT

Naam:
Elmer van Gurp

Leeftijd:
32 jaar

Functie:
Eigenaar

Bedrijf:
ISOenergy in Nieuwdorp

Kinderen:
Twee dochters, van bijna
zes en vier jaar, en een zoon van anderhalf

Getrouwd:
Met Martine, in 2012

Hobby’s:
“Van alles. Ik geniet van een avondje schaken met een goed glas whisky erbij, maar ook van een goed gesprek met vrienden of relaties. In onze familie en vriendengroep zijn we altijd wel ergens aan het verbouwen en daaraan draag ik ook graag mijn ‘steentje’ bij, dat zie ik ook echt als ontspanning.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6