Henk Nijssen vindt het Vogelpark te kaal.
Henk Nijssen vindt het Vogelpark te kaal. Foto: Marielja Ten Bruggencate

Vogelpark moet echt vogelpark worden

Door: Eugene de Kok Algemeen

MIDDELBURG – Veel bewoners van de Veersepoort wisten niet dat het uitgestrekte grasveld aan de rand van de wijk het Vogelpark heet. Begrijpelijk, want het oogt niet als een park en erg vogelvriendelijk is het niet. Het gebied bestaat uit grasvelden met hier en daar een boom. Aan speelplaatsen en bankjes is geen gebrek en honden hebben genoeg ruimte om te ravotten. Maar Henk Nijssen ziet meer mogelijkheden voor dit park en is een petitie begonnen om het vogelpark vogelvriendelijk te maken.

Sinds anderhalf jaar wonen Henk Nijssen en zijn vrouw in de Veersepoort. Daarvoor woonde het koppel dertig jaar lang in de Sportlaan. “De Veersepoort is qua architectuur een bijzondere wijk. Overal is goed over nagedacht en de straten zijn vernoemd naar vogels, dus het is begrijpelijk dat het park Vogelpark is genoemd. Het wekt de indruk dat het vogelvriendelijk is, maar dat is het niet.” Nijssen denkt al een tijdje na over hoe je het park kunt vergroenen. Daarbij wil hij rekening houden met alle gebruikers. “Het Vogelpark is een lang grasveld met hier en daar een boom. Tussen de huizen zijn kleinere veldjes waar speeltoestellen en een voetbalkooi staan. Er zijn veel kinderen die er spelen. Ook honden en hun baasjes lopen dagelijks over het Torenvalkpad. En dan hebben we nog buurtbewoners die aan het park wonen en ongetwijfeld wensen hebben. Al met al was ik benieuwd hoe de buurt zou reageren op het plan om het park aan te pakken.”

Biodiversiteit

Nijssen kreeg al snel handtekeningen binnen. “Het zijn er al meer dan 200. Ik had nooit gedacht dat zoveel mensen, zo snel zouden reageren. Hopelijk zitten er ook mensen tussen die mee willen denken.” Nijssen heeft onderzoek gedaan naar betaalbare, duurzame mogelijkheden. Zo kwam hij op een tiny forest. Zo’n bosje met de oppervlakte van een tennisbaan heeft veel impact. “Ten eerste is het klein, dus er blijft voldoende ruimte over voor kinderen en honden om te rennen. Ten tweede zorgt het voor biodiversiteit waar vogels en insecten baat bij hebben, het neemt CO2 op, houdt water vast en vermindert de hittestress in de zomer. Inheemse bomen en struiken vragen niet meer onderhoud dan een grasveld.”

Een ander idee is een bloesemlaan van hoogstamfruitbomen of Japanse sierkers. “Het lijkt me mooi om een laantje aan te leggen waar je door kunt lopen met allemaal bloesem boven je in het voorjaar. Hetzelfde geldt voor stroken bloemen, zoals aan de randen van akkers. Deze bloemen zorgen zelf voor uitzaaiing. Het geeft kleur aan het park en insecten komen er op af wat voor vogels aantrekkelijk is.”

Natuurlijker

Als beleidsadviseur bij de provincie hield Nijssen zich bezig met ruimtelijke ordening. “Ik weet dat het belangrijk is om natuur in de stad te hebben. Het park hoeft niet op de schop, maar kan wel natuurlijker worden. IVN heeft veel informatie beschikbaar die we als buurtbewoners kunnen gebruiken om het park vogelvriendelijk te maken. De gemeente moet er wel mee instemmen.” Aan de hand van de petitie gaat Nijssen opzoek naar mensen die hem willen vergezellen. Daarna kijkt hij wat de volgende stappen zijn. “Ik hoop dat mensen zich aanmelden, want het kan een mooi park worden.” 

Aanmelden voor de werkgroep kan via henknijssen@zeelandnet.nl. De petitie staat op vogelparkvogelvriendelijk.petities.nl.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief