‘Je waant je soms in de jungle als je zwerfvuil opruimt’
<p>Margreet Martens is co&ouml;rdinator van de troepgroep Middelburg Zuid.</p>

Margreet Martens is coördinator van de troepgroep Middelburg Zuid.

(Foto: Annet Eekman)

‘Je waant je soms in de jungle als je zwerfvuil opruimt’

MIDDELBURG - “Het is soms haast of je de jungle ingaat”, vertelt de Middelburgse Margreet Martens over haar zwerfvuilopruimrondes. Maar ze laat zich niet afschrikken en is inmiddels zo fanatiek dat ze coördinator is van troepgroep Middelburg Zuid.

Regelmatig loopt Martens langs bermen en sloten om rommel op te ruimen. “Ik krijg vele opgestoken duimen als ik bezig ben”, vertelt ze. “Mensen herkennen me inmiddels, zijn behulpzaam, maken leuke praatjes. Van de week bracht in een bosje, op nog geen meter bij me vandaan, een roodborstje me een serenade. Ik zie dat als bedankjes van de natuur.”


Doemdenken

Als ze leest over de gevolgen van weggegooid afval, schrikt ze soms. Zo kan een blikje in het gras een koe letsel toebrengen. Als bermen gemaaid worden en blikjes hierin worden vermalen, dan kan een dier scherpe stukjes hiervan binnenkrijgen. “Ik hoop dat mensen gaan begrijpen dat we zorgvuldiger moeten omgaan met de aarde. We zijn volgens nieuwe inzichten afhankelijker van de zee voor onze zuurstofvoorziening dan we tot nu toe wisten. We hoeven niet te doemdenken, maar er is wel een kentering nodig. Zodat er ook zuurstof is voor onze kinderen en kleinkinderen.” In haar troepgroep ruimt Martens samen met andere vrijwilligers zwerfvuil op. Nieuwe leden zijn welkom. Ook in ‘t Zand-Stromenwijk is een groep in oprichting. Mail voor meer informatie naar Margreet Martens, via reisje.m@zeelandnet.nl.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6