Een ontwerp van het wijkje De Woongaard in Serooskerke.
Een ontwerp van het wijkje De Woongaard in Serooskerke.

De Woongaard in Serooskerke heeft straks eigen ‘dorpshuisje’

Door: Britta Janssen Algemeen

SEROOSKERKE - Een wasmachine kun je makkelijk delen met de buren. En de auto en gereedschap ook. Die zijn straks dan ook voor algemeen gebruik in De Woongaard. Een gemeenschappelijk gebouw vormt het hart van dit nieuwe, ecologische wijkje met 25 huizen dat moet verrijzen in Serooskerke. “We krijgen ons eigen dorpshuisje, waar we bijvoorbeeld samen kunnen eten, maar ook thuiswerken en klussen”, vertelt Nadia Berkelder, die in De Woongaard hoopt te gaan wonen.

Het Veerse college van burgemeester en wethouders heeft het bestemmingsplan al goedgekeurd. De gemeenteraad buigt zich er volgende maand over. Geeft zij ook groen licht, dan begint de huizenbouw naar verwachting na de zomer. “Er komen 25 huizen, in kleine blokjes en rijtjes, in de oude perenboomgaard aan de Vrouwenpolderseweg”, vertelt Berkelder.

Samen

Er zijn nog enkele huizen beschikbaar, voornamelijk grotere woningen, geschikt voor gezinnen. De initiatiefnemers gaan voor een gemixt wijkje, met bewoners van alle leeftijden en huishoudens in verschillende samenstellingen. “De jongste bewoner is net geboren en de bedenker van De Woongaard, Frits den Heijer, is bijna zeventig.” Den Heijer had al zo’n acht jaar geleden een sociale buurtje om in te wonen voor ogen, vertelt Berkelder. “Hij wil niet wonen met alleen mensen van zijn eigen leeftijd om hem heen. De Woongaard wordt een levendige, groene wijk waar de bewoners naar elkaar omkijken.”

Die band is er volgens Berkelder nu al, want ‘samen’ is een belangrijk woord bij dit nieuwbouwproject. Toekomstige bewoners zijn betrokken bij het ontwerp van De Woongaard en bouwen de huizen mét elkaar. “Oorspronkelijk wilden we een aannemer inschakelen voor het gemeenschappelijke gebouw, maar dat willen we nu ook deels zelf bouwen. Dat is natuurlijk goedkoper, maar het is vooral leuk om samen bezig te zijn.” In dat ‘dorpshuisje’ kunnen de bewoners straks ook samen of voor elkaar klussen. Verder komen er werkplekken, logeerkamers en een zaal om samen te kunnen eten.

Ecologisch

Voorzieningen delen maakt de ecologisch voetafdruk van de bewoners, de belasting van de aarde door de mens, kleiner. Ook bouwen ze hun huizen met duurzame materialen. “De woningen zijn allemaal minstens energieneutraal. Door het gebruik van zonnepanelen en een warmtepomp is een gasaansluiting niet nodig en produceren de huizen meer elektriciteit dan een gemiddeld huishouden verbruikt.”
Berkelder ziet ernaaruit om met haar partner neer te strijken in De Woongaard. “Klussen kan ik niet zo goed haha, maar ik hou wel van koken. Ik zie al helemaal voor me hoe we op zomeravonden met z’n allen eten aan een lange tafel in de tuin.”

Op zaterdag 6 maart is er om 20.00 uur een online informatiebijeenkomst over De Woongaard. Kijk voor meer informatie op www.dewoongaard.info.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief