Van het zonnetje krijg je zin om te tuinieren
Foto: Marielja ten Bruggencate

Van het zonnetje krijg je zin om te tuinieren

MIDDELBURG – De tuinders van Volkstuinvereniging Kweeklust grijpen het zachte weer aan om naar hun tuin te gaan. Overal zie je mensen onkruid wieden en hun tuin voorbereiden op de lente.


Henk Luijendijk en zijn vrouw Tineke tuinieren al bijna veertig jaar. “We vinden het belangrijk om gezond te eten. Daarom verbouwen we onze eigen groente, fruit en kruiden,” zegt Tineke. Het echtpaar heeft overal in Nederland en België gewoond en altijd een moestuin gehad bij een vereniging. “Het is leuk om van andere mensen te leren. Je maakt een praatje en ziet hoe zij dingen aanpakken.” Het stel werkt zoveel mogelijk biologisch. “De smaak van groenten en fruit komt van mineralen. Door kalkmeststof, zeewier, lavagruis of schelpenkalk te verwerken in de grond kun je die verrijken en daarmee ook je oogst,” legt Henk uit.

Op een ander plekje zijn de doperwten al gezaaid in de volle grond en thuis staan de eerste voorkweekbakjes al klaar. "De paprika's en tomaten die we nu voor zaaien komen straks op een plekje waar nu nog tarwegras staat. Het sap van het tarwegras drinken we op. De wortels van de plant zorgen voor goede grond waar de paprika's en tomaten profijt van hebben,” vertelt Henk. Het koppel is het hele jaar op de moestuin te vinden. "'s Winters tintelt de kou op je huid,” zegt Tineke. "Het is mooi om de seizoenen te beleven. Ook in de winter eten we groente uit eigen tuin. Nu het zonnetje weer schijnt krijgt iedereen weer zin. Het is gezellig als er meer mensen zijn op de moestuin.”

n

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6