Suppers bij de Langevielebinnenbrug in Middelburg
Suppers bij de Langevielebinnenbrug in Middelburg Foto: Edwin Mijnsbergen

Supclean-up op tournee: vuilvissen in Middelburgse grachten

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Vandaag, vrijdag 5 maart, deed Stichting Supclean-up Middelburg aan, om samen met de regionale SUP-school Catalina Sup de grachten al suppend schoon te maken. Het werkwoord suppen is afgeleid van ‘Stand Up Paddle’, een activiteit waarbij je op een surfboard staat en je je voortbeweegt met een paddle. Door het gebruik van de SUP paddle is er, in tegenstelling tot surfen, geen wind nodig om vooruit te komen. De actie maakt deel uit van de 12 Provinciën Supclean-up. Zeeland is de eerste provincie die wordt bezocht.

De stichting gaat met plaatselijke SUP-scholen de gehele maand vanaf SUP-boards plastic en ander afval uit grachten in steden door heel Nederland vissen. De Zeeuwse SUP-school Catalina SUP, onder leiding van Erik Scherpenisse, sloot zich graag aan bij de actie. Scherpenisse begon vorig jaar met de Sup-school nadat hij al zijn muziekfestivals had moeten annuleren vanwege Corona. “Hoewel dat in eerste instantie natuurlijk een geweldige klap was, kreeg ik al snel heel veel energie door deze uitdaging. Het suppen heeft eigenlijk juist een hele positieve wending gegeven aan mijn leven.”, aldus Scherpenisse. Ook daarom werkt hij graag mee aan de actie: “Het voelt fijn om een positieve bijdrage te leveren. Los daarvan heeft Middelburg natuurlijk een schitterende binnenstad. Deze al suppend vanaf de grachten verkennen, terwijl je tegelijkertijd rommel opruimt is dus allesbehalve een straf”.

Samen met de plaatselijke SUP-scholen wil Stichting Supclean-up suppend Nederland in beweging krijgen om het afval dat mensen onderweg tegenkomen mee te nemen. Dat kan van alles zijn: van plastic zakjes, blikjes en flesjes, tot lachgasflessen, winkelwagentjes en zelfs, zoals recent gebeurde, een laptop. Van de gevonden plastic flesjes worden de doppen bewaard voor de recyclebare fietsen van Dutch fiets.




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief