Afrastering Stadhuis Middelburg september 2020
Afrastering Stadhuis Middelburg september 2020 (Foto: Gemeente Middelburg)

Werkzaamheden aan balustrade Stadhuis Middelburg

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg verricht de komende dagen onderhoudswerkzaamheden aan het stadhuis. Als vervolg op een ‘teststuk’ voor de afrastering van de balustrade, in september 2020, wordt hetzelfde type afrastering nu op de hele balustrade geplaatst. Het blijft een tijdelijke oplossing.


Vorig jaar bleek uit onderzoek door een steenhouwer van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is gebleken dat er in de vulling haarscheurtjes zitten. De gemeente plaatste de schermen uit voorzorg, zodat alles op zijn plek blijft. “Over de veiligheid maken we ons geen zorgen. We willen vooral zien wat het visueel doet”, zei wethouder Johan Aalberts toen. “Is het hinderlijk, zie je het gaas goed en wat gebeurt er als ‘s avonds de verlichting aan staat?” 

Volgens Aalberts zijn de schermen een betrekkelijk eenvoudige en goedkope oplossing om de veiligheid te garanderen. Hij wil liever geen hekken of steigers tegen het monument. Nu is gebleken dat het niet al te hinderlijk is, worden de schermen tegen de hele balustrade geplaatst, zowel aan de voor- als zijkant. Het is niet duidelijk hoe lang deze blijven hangen, maar het is wel een tijdelijke oplossing.

Ouderdom
De gevel van het stadhuis vertoont meer gebreken, onder meer door ouderdom van sommige delen, het gebruik van verschillende materialen en dat er na de brand in mei 1940 met brak water is geblust. De gemeente laat het monument onderzoeken. Als eenmaal duidelijk is wat er mis is, komt er een plan van aanpak met een kostenplaatje. Aalberts stelde vorig jaar: “Ik denk dat het zeker nog twee of drie jaar duurt voordat we beginnen met een restauratie. Ik vind het onacceptabel dat het stadhuis zo lang in de steigers staat. Daarom is dit misschien een goede oplossing.” Aalberts vindt het alle moeite waard. “We zijn een monumentenstad. Dit is ons paradepaardje. Dat moet er sowieso goed bij staan.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6