Herinstallatie Quintet Middelburg 29 maart 2021
Herinstallatie Quintet Middelburg 29 maart 2021 (Foto: Vleeshal Middelburg)

Kunstwerk Quintet weer terug langs N57 bij Middelburg

MIDDELBURG - Vleeshal/Stichting Beeldende Kunst Middelburg is verheugd dat zij het kunstwerk ‘Quintet’ van Maze de Boer gisteren weer in ere heeft kunnen herstellen langs de N57 in Middelburg. Het werk is tot stand gekomen in het kader van het project ‘Kunst in de Wijk’ en vormt sinds 2012 een beeldbepalend element in Woonpark Mortiere. 


De sculptuur bestaat uit vijf uitvergrote microfoons, gemodelleerd naar het beroemde type Shure 55 Unidyne; dé iconische microfoon uit de jaren ‘30. Dit is geen toevalligheid: de klassieke architectuur, het stratenplan omringd met groen en de straatnamen van Mortiere (die verwijzen naar bekende namen uit de Blues- en Jazzmuziek) deden de kunstenaar denken aan deze tijd. Vleeshal noemt het kunstwerk ‘een ode aan de jaren dertig’.

In 2019 liep het werk grote schade op toen één van de microfoons naar beneden viel. Hierna zijn de andere microfoons preventief naar beneden gehaald. Na grondig onderzoek werd duidelijk wat er aan de hand was: de zware microfoons bleken niet opgewassen tegen de Zeeuwse wind. In overleg met de kunstenaar is vervolgens de gehele constructie herzien, waarna de werken opnieuw zijn geplaatst. Voorbijgangers worden vanaf nu bij het zien van ‘Quintet’ weer herinnerd aan de trompet van Louis Armstrong, de piano van Duke Ellington, de gitaar van Robert Johnson, de harmonica van Howlin’ Wolf en de betoverende stem van Muddy Waters.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6