Ad Spelier (blauwe helm) haalt met vijf vrienden geld op voor de KNRM.
Ad Spelier (blauwe helm) haalt met vijf vrienden geld op voor de KNRM.

Vrienden mountainbiken 370 kilometer voor KNRM

WESTKAPELLE - In drie dagen willen zes vrienden 370 kilometer over het strand van Cadzand naar Ameland mountainbiken voor het goede doel. “We hopen 10.000 euro op te halen voor de KNRM”, vertelt Ad Spelier uit Wilhelminadorp.


Spelier stapt donderdag 15 april op de fiets met Antwan de Punder (51) uit Wilhelminadorp en de Goesenaren Mattijs Bordui (47), Edwin Franse (49), Rob Spelier (54) en Eelco Mosselman (46). Als alles goed gaat, reiken zij drie dagen later op Ameland een cheque uit aan de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Deze organisatie steunt volledig op fondsen en giften en de vrijwilligers staan 24 uur per dag klaar om mensen in nood te helpen. “In hun bestaan hebben ze al meer dan 100.000 mensen gered! Het is dus een belangrijke organisatie, zeker in onze waterrijke provincie. Vier van ons zijn ook watersporters en we hebben de vrijwilligers al vaak in actie zien komen”, vertelt Spelier, die ook graag wind- en kitesurft. “Gelukkig hebben ze mij nog nooit hoeven redden.”

De mannen doen vaker mee aan benefietfietstochten en omdat die nu stil liggen, bedacht Spelier een eigen actie. “De KNRM bouwt een nieuw boothuis op Ameland en daaraan willen we graag een bijdrage leveren. Als tegenprestatie zetten de vrijwilligers ons met een KNRM-boot over tussen de Waddeneilanden.”

Zuidwestenwind

De datums 15, 16 en 17 april hebben de vrienden gekozen met het oog op het tij. “Het lekkerste fiets je op het harde zand langs de vloedlijn en dat gaat niet met hoog water. Een maand later zouden we tussen de badlakens fietsen. Daarom starten we op 15 april.” Sinds november zijn ze bezig met de voorbereiding van hun tocht en het begint zo langzamerhand te kriebelen. “We kijken al een beetje naar de weersvoorspellingen en hopen op zuidwestenwind.” Het zou ook kunnen regenen, maar die eindstreep gaan ze halen, belooft Spelier. “We mountainbiken wekelijks zeventig tot honderd kilometer, dus dat zijn we wel gewend. Alleen doen we het straks drie dagen achter elkaar. Maar we hebben een politieman, huisarts en leraar techniek voor eventuele reparaties in onze gelederen en ik ben van de catering”, lacht Spelier, die eigenaar is van de Multivlaai in Goes.

Slapen

De mannen gaan ervoor om de eerste twee dagen honderdveertig kilometer af te leggen en de laatste dag negentig. “Over honderdveertig kilometer doen we met pauzes ongeveer acht uur, en met wind tegen zo’n twee uur langer. Slapen zal geen probleem zijn, haha.” De groep heeft voor de eerste nacht een hotel in Hoek van Holland geboekt en de tweede nacht slapen ze op Texel. “Daar stappen we de volgende ochtend, vanwege het tij, om 5.30 uur op de fiets.” Die dag hopen ze de vrijwillige redders een cheque van 10.000 euro te overhandigen. “We zitten al op 6.000 euro, dus we hopen dat bedrag bij elkaar te krijgen.”

Kijk voor meer informatie en doneren op www.beachrideforknrm.nl.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6