<p>Matthieu Jobse in zijn schuurtje</p>

Matthieu Jobse in zijn schuurtje

(Foto: Edwin Mijnsbergen)

Matthieu zamelt meer in dan hij bergen kan

MIDDELBURG - Middelburger Matthieu Jobse is een bekend gezicht voor velen, zowel in zijn woonplaats als op de rest van Walcheren. Op zijn fietskar, waarmee je hem overal en nergens ziet, staat met grote letters ‘fietswrakvisser en statiegeldflesseninzamelaar’. Matthieu doet zijn vrijwilligerswerk al jaren met veel plezier, maar hij kampt wel met ruimtegebrek.


DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

Matthieu staat bekend als de fietsvisser van Middelburg omdat hij regelmatig fietswrakken (en nieuwere) uit de grachten en sloten van Middelburg vist. Die fietsen laat hij dan meestal staan of hangen, zodat ze opgehaald of afgevoerd kunnen worden door de gemeentereiniging. Matthieu noemt zichzelf ook wel ‘hobbyhandhaver’. Hij is soms een beetje verlegen, maar als hij je eenmaal kent vertelt hij graag over zijn bezigheden. In de zomermaanden rijdt hij met een karretje heel Walcheren af, om de lege limonadeflessen die toeristen in containers gooien eruit te vissen. Daar verdient hij soms wel zestig euro per dag mee.

Schappelijk
Matthieu is tegen de verrommeling in de stad. Het stoort hem, als mensen onnodig rommel achterlaten op straat of in hun tuin. Op Facebook maakt hij regelmatig melding van omgevallen muurtjes, verwaarloosde of gestolen voertuigen, en nog veel meer. Hij knapt ook oude fietsen op met alle onderdelen die hij zelf inzamelt. Die fietsen verkoopt hij vervolgens door voor een schappelijke prijs. Voor oud ijzer draait hij zijn hand ook al niet om. Hij haalt het graag bij mensen op, om het - met zijn kar - naar de milieustraat of een handelaar te brengen.

Ruimtegebrek
Matthieu plaatst online vaak oproepen om van zijn gerenoveerde fietsen af te komen. Dat is niet voor niets. Matthieu woont (beschermd) in een gemeenschap in het Hof van Sint Pieter en heeft alleen een heel klein schuurtje waar hij al zijn werk moet doen. Even verderop is er ook een gemeenschappelijke fietsenstalling voor zijn gerepareerde fietsen, maar meer dan vier mogen er daar niet staan. Andere mensen willen nu eenmaal ook gebruikmaken van de beschikbare ruimte.

Een eigen plekje
Wat dat betreft zou je willen dat er ergens in Middelburg eens een ondernemer met de hand over zijn hart strijkt en Matthieu gratis, of tegen een gereduceerd tarief, een deel van een loods, schuur of garage aanbiedt. Als verhuurder kun je er op rekenen dat deze man behoorlijk wat afgedankte spullen zal opslaan, maar daar staat tegenover dat je ook zeker weet dat hij alles netjes af zal voeren of hergebruiken. Dat is wat Matthieu doet, tenslotte. Hij zou er oprecht blij mee zijn. “Als iemand zo’n plekje voor me heeft: heel graag!”

Je hoopt daarnaast natuurlijk ook dat meer mensen de fietswrakvisser weten te vinden op het moment dat ze een tweedehands fiets zoeken. Ook dat zou deze man enorm helpen. Hoe minder hij hoeft te bewaren in zijn schuur en stalling, hoe beter. Het is hem hoe dan ook gegund, als enthousiaste kerel die de wereld iedere dag weer een beetje schoner maakt.

Matthieu is bereikbaar via mjobse87@live.nl

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6