Foto: Ellen de Vriend

Parkeertarieven gemeente Veere jagen toerist weg

VEERE -  De nieuwe parkeertarieven in de gemeente Veere per 1 april zijn geen grapje. Je hoort er ook niemand om lachen, misschien op de ambtenaren zelf na. Of de gemeente er werkelijk meer inkomsten door genereert is nog maar de vraag, want parkeren aan de kust is te duur geworden voor veel toeristen en de Zeeuwen zelf. ‘Blij dat je hier bent’ is niet meer aan de orde.


DOOR ELLEN DE VRIEND


De gemeente huurt tot 2050 twintig kustparkeerterreinen van Waterschap Scheldestromen en heeft al op veel terreinen betaald parkeren ingevoerd. Het college van burgemeester en wethouders wil zo dagtoeristen laten meebetalen aan de vele voorzieningen zoals douches, toiletten, het onderhoud van de strandovergangen en bewaking op de stranden. Het extra parkeergeld is bedoeld om het gat in de begroting te dichten. Ook is de toeristenbelasting voor een verblijf in accommodaties verhoogd van 1,30 euro per persoon per nacht naar twee euro. Voor toeristen met een eigen mobiel verblijfsmiddel is het tarief 1,30 euro gebleven. Aangekondigd is dat in Vrouwenpolder, Westkapelle en Dishoek het betaald parkeren volgend jaar wordt ingevoerd. Zelfs op de zeedijk tussen Westkapelle en Domburg is parkeren dan niet meer gratis.

5,20 euro per uur
Het nieuwe parkeerregime betekent dat automobilisten op het Oranjeplein in Veere, de Van Voorthuijsenstraat en het Jan Tooropplein in Domburg en het terrein van Jumbo-MFA in Zoutelande 5,20 euro per uur moeten betalen. Een dagkaart kost daar 26 euro. Op andere parkeerterreinen in de stad Veere betalen automobilisten nu 3,20 euro per uur (in 2020: 2,80 euro) en 16 euro voor een dagkaart. Jan Mosmans, eigenaar van zes winkels in de stad, vindt de nieuwe parkeertarieven dramatisch en een ramp voor Veere en het imago. “Vijfennegentig procent van de bezoekers rijdt door tot aan het Oranjeplein. Als ze dan achteloos hun auto neerzetten via de parkeerapp zonder naar de tarieven te kijken, lekker rond gaan kijken en ergens iets eten gaan ze met een hele vieze nasmaak weg.” Hij zegt zich wanhopig te voelen door de verhoging van meer dan honderd procent. “Ik verwacht een miljoenenschade, daarom heb ik een klaagmuur neergezet op het plein. Hoe krijgen we dit van tafel?”

Domburg heeft verkeersprobleem.
“De straten in Domburg zijn niet geschikt voor het vele doorgaande verkeer naar Roompot en naar de duinen, parkeerplaatsen en de dijk. Ook is er veel zoekverkeer van toeristen naar betaalde parkeerplaatsen,” legt voorzitter Simon de Visser van de Stadsraad Domburg uit. “Wij hebben ons ingezet voor een gratis eerste vergunning voor inwoners en een tweede voor veertig euro. Om zoekverkeer onderaan de duinen te voorkomen worden bezoekers verwezen naar de rand van Domburg, is het Jan Tooropplein bestemd voor vergunningshouders en de Voorthuijsenstraat door het hoge parkeertarief onaantrekkelijk voor dagtoeristen. Het betaald parkeren aan de rand van Domburg betekent wel dat er goed onderhouden, gratis toiletten komen.”

Betalen op de zeedijk
“Westkapelle ontspringt de dans dit jaar nog, maar volgend jaar is het voornemen van de gemeente om betaald parkeren in te voeren. Wij houden ons hart vast!” reageert Erwin Huibregtse namens de ondernemersvereniging. “Tot nu is de communicatie vanuit de gemeente richting ons minimaal. Als we kijken naar andere dorpen zien we dat ze weinig boodschap lijken te hebben aan de mening van ondernemers, inwoners en toeristen. Op zich zijn wij niet tegen het invoeren van betaald parkeren in ons dorp, maar het gaat om de manier waarop. In Westkapelle is bijvoorbeeld geen groot parkeerterrein waar de toerist naar verwezen kan worden. Gaat de gemeente dat aanleggen? Wat is het plan met de parkeerterreinen bij het KNRM station en de Joossesweg? Wordt het hele dorp vergunninghouder parkeren? Waarom worden ondernemers op extra kosten gejaagd voor het parkeren van personeelsauto’s? En zo zijn er nog wel vijftig vragen te bedenken.” Erwin pleit voor een goede communicatie vooraf. “Niet invoeren en denken alle wijsheid zelf in pacht te hebben.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6