Stilteprotest Molukkers op de Markt in Middelburg
Stilteprotest Molukkers op de Markt in Middelburg Foto: Edwin Mijnsbergen

Stilteprotest Molukkers op Middelburgse Markt

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Circa zeventig leden van de Molukse gemeenschap in Middelburg en Zeeland hebben gisteren op de Markt in Middelburg een stilteprotest van een uur gehouden.

Gisteren precies 55 jaar geleden werd Christiaan Robbert Steven Soumokil, voormalig president van de RMS, geëxecuteerd door Indonesië. Op 12 april 1966, een dag na Pasen, werd hij in de vroege ochtend door een vuurpeloton geëxecuteerd. Nog steeds weet niemand waar hij begraven ligt. Met het protest werd daar aandacht voor gevraagd, maar ook voor het onrecht dat het Molukse volk is en wordt aangedaan.

Het protest stond inderdaad in het teken van stilte. In de flyer voor de bijeenkomst stond “er is genoeg gepraat. Laten we zwijgen en de stilte spreken middels onze aanwezigheid, vlaggen en leuzen op spandoeken!” De aanwezigen hielden zich aan die oproep en hielden ook gepaste afstand in het licht van de coronamaatregelen. De stilte werd alleen bij aanvang en bij de afsluiting doorbroken door Regina Parinussa, die de aanwezigen bedankte voor hun aanwezigheid en betrokkenheid en onder meer wees op het feit dat Indonesië nog altijd vaak hard optreedt tegen RMS-uitingen. Molukkers die de verboden vlag hijsen of die de strijdkreet ‘mena muria’ (’een voor allen, allen voor een’) roepen, worden opgepakt, mishandeld, gemarteld en belanden zonder fatsoenlijk proces in de gevangenis. De aanwezigen beantwoordden de woorden van Parinussa door onder meer ‘mena muria’ en ‘viva RMS’ te scanderen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief