Poppy Jackson in de Kalverstraat in Middelburg.
Poppy Jackson in de Kalverstraat in Middelburg. Foto: Anne Breel

ruimteCAESUUR presenteert Poppy Jackson

Algemeen

MIDDELBURG - SUMMIT is het huidige centrale project van de Britse performancekunstenaar Poppy Jackson. SUMMIT draaide oorspronkelijk om radicale publieke performances waarbij Jackson gebruik zou maken van de ruwe lichamelijkheid van haar eigen zwangere lichaam, zittend op de top van verschillende kerken. Helaas waren deze geplande interventies op kerkdaken tijdens haar zwangerschap niet mogelijk door de beperkingen in het kader van de Covid-19 pandemie.

Als gevolg van de uitwerkingen van de Covid-crisis op de regulering van zwangerschap en geboorte werd Jackson gedwongen haar artistieke praktijk en de verwachtingen omtrent haar zwangerschap drastisch te veranderen. De ervaringen tijdens haar zwangerschap vorig jaar vormen nu het uitgangspunt voor de verdere ontwikkeling van SUMMIT, vanuit het standpunt dat alle moeilijkheden en ongelijkheden waarmee zwangere mensen eerder te maken hadden, door de pandemie nog zijn versterkt.

Het wegvallen van de mogelijkheid voor een thuisbevalling heeft het projectonderzoek voor Jackson steeds persoonlijker gemaakt. De beslissing om de zorg voor zwangere vrouwen in Engeland te centraliseren in ziekenhuizen in plaats van in de gemeenschap, en zo de keuzevrijheid weg te nemen bij zo’n belangrijk overgangsritueel voor henzelf en de volgende generatie, stuit op veel onbegrip bij vroedvrouwen en geboorteactivisten.

Als reactie hierop maakte Jackson een opvallend, knalrood hoofddeksel waarmee zij zich tijdens haar pandemie-zwangerschap vertoonde. Met dit verlengstuk voor haar zwangere lichaam veranderde zij zichzelf in een opvallend baken - of eerder: een bergtop, ‘summit’ - dat tegelijkertijd op kleurrijke en optimistische manier haar aanwezigheid markeert en een krachtig signaal van protest afgeeft.

Kunstproject
Voor het kunstproject ‘het object,’ georganiseerd door ruimteCAESUUR in Middelburg, is het SUMMIT-hoofddeksel in de openbare ruimte in de stad opgesteld, op een plaats die verbonden is aan ervaringen van zwangerschap en geboorte tijdens de pandemie. Te weten vlakbij het Medisch Centrum Kalverstraat alwaar ook de verloskundige dienst is gevestigd.

SUMMIT is ondersteund door een Arts Council England National Lottery Project Grant en geproduceerd door performance space.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief