Terre des Hommes Middelburg
Terre des Hommes Middelburg Foto: Edwin Mijnsbergen

Terre des Hommes sluit tijdelijk wegens agressie

Algemeen

MIDDELBURG - De kringloopwinkel van Terre des Hommes Middelburg gaat voorlopig weer dicht. Reden is dat er agressieve klanten naar binnen willen zonder daarvoor eerst een afspraak te maken.

Afgelopen week liep het zelfs zo hoog op dat een klant een winkelmandje naar een vrijwilligster gooide en daarna een servies kapot maakte.

Winkelen op afspraak

De toenemende agressie heeft te maken met het beleid vanuit de overheid zegt waarnemend bestuursvoorzitter Willem Tak. “Wij zijn genoodzaakt ons ook aan het winkelen op afspraak te houden. Dat betekent dat je minimaal vier uur op voorhand reserveert.” In de afgelopen weken gebeurde het volgens hem steeds vaker dat klanten naar binnen wilden zonder afspraak. “Vrijwilligers krijgen niet alleen te maken met onbegrip maar ook nog eens met boze reacties. Dat kan niet de bedoeling zijn!”

Veiligheid in geding

Afgelopen week liep het zelfs zover op dat de veiligheid in het geding was. “Een klant gooide haar mandje richting de vrijwilligster die achter de kassa stond en vervolgens maaide ze een servies dat in de etalagestond zo van de tafel!”

Toch is er vanuit Terre des Hommes Middelburg nog geen aangifte gedaan. “Dat bekijken we nog maar het is de vraag of het zin heeft. Tegen wie doe je dan aangifte? Wij zijn een kringloop en hadden tot nu toe geen reden om een beveiligingscamera aan te schaffen.” Dat is volgens Willem Tak nu een ander verhaal. “De mogelijkheden worden nu onderzocht want dit willen we niet nog een keer!”

Tijdelijk sluiten

Het bestuur is na het voorval samen met de winkelcoördinatoren direct in contact getreden met de desbetreffende vrijwilligster met wie het inmiddels, naar omstandigheden, weer redelijk gaat. Toch kiest het bestuur ervoor om de winkel voorlopig te sluiten. “Ja absoluut dit accepteren wij niet. En dit is dan helaas de consequentie van het gedrag van enkele klanten. Onze vrijwilligers staan er dag in dag uit voor het goede doel. Om dan zo met hun veiligheid om te gaan is ongehoord. Wij staan achter onze vrijwilligers en voor hun veiligheid!”

Zodra de overheid weer met versoepelingen gaat komen, en het op afspraak winkelen verdwijnt, zal Terre des Hommes Middelburg haar winkel weer openen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief