Molukkers in Koudekerke, 1958
Molukkers in Koudekerke, 1958 (Foto: Beeldbank Zeeland ZB)

ZB organiseert interactieve meet-up 70 jaar Molukkers in Nederland

MIDDELBURG - ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland (ZB) organiseert op zondag 25 april van 15.00-16.00 uur in samenwerking met vertegenwoordigers uit de Molukse gemeenschap een interactieve livestream met als onderwerp ’70 jaar Molukkers in Nederland’.


Gasten
Kijkers kunnen direct vragen stellen en opmerkingen maken via een tijdens de uitzending in beeld gebracht whatsappnummer. Moderatoren Maurits Sep en Lily Leiwakabessy gaan o.a. in gesprek met mr. John Wattilete, president van de RMS in ballingschap en met historicus drs. Wim Sopacua. Daarnaast is te gast Bas van den Tillaar, burgemeester van de gemeente Vlissingen. Deze gemeente onderhoudt sinds 1989 een stedenband met Ambon.

Aanleiding
Dit jaar herdenken we dat 70 jaar geleden de eerste Molukkers in Nederland kwamen, een nog steeds gevoelige kwestie in de Nederlandse geschiedenis. Tijdens de Meet Up bespreken we verleden, heden en toekomst.
Waarom zijn de Molukkers hier? Welk leed is hen aangedaan? Hoe vergaat het hen anno 2021? Waarom sturen juist nu meer dan honderd Nederlandse burgemeesters een brief naar het nieuwe kabinet met de vraag tegenover de Nederlandse samenleving te erkennen dat de ontvangst en opvang zeventig jaar geleden onwaardig is geweest. Hoe zien we de toekomst van het Molukse volk?

ZB ziet het als kennisinstituut en als plaats van ontmoeting en debat als haar taak over dit onderwerp de dialoog te organiseren, zeker nu in een tijd waarin mensen elkaar niet fysiek kunnen ontmoeten.

Iedereen kan actief en live meedoen en ook terugkijken met de Meet Up via de website van ZB. De ZB Meet Up is mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland in het kader van Four Freedoms door het jaar heen.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6