Jan JB Kuipers in de Beddewijkstraat in Middelburg, april 2018
Jan JB Kuipers in de Beddewijkstraat in Middelburg, april 2018 (Foto: Edwin Mijnsbergen)

Jan JB Kuipers stopt met stadswandeling ‘Mysterieus Middelburg’

MIDDELBURG - Na vijf seizoenen stopt schrijver en oud-stadsdichter Jan JB Kuipers met zijn stadswandeling Mysterieus Middelburg. Kuipers: ‘Vijf jaar vind ik genoeg voor zo’n project. Ik twijfelde nog, maar de steeds verlengde coronamaatregelen gaven de doorslag. Je moet met kleinere groepen dan normaal wandelen. Bovendien is er de avondklok en het gedoe rondom de 1,5 meter. Het is mooi geweest.’


Mysterieus Middelburg was een tocht langs ‘Griezel & Groteske, Sagen & Schavotten, Horror & Historie’. De route voerde door het noordelijk en westelijk deel van de Middelburgse binnenstad langs pestlijders en gehangenen, een wonderhostie, geesten en moordenaars en de Middelburgse toegang tot de onderwereld. De stokoude geschiedenis werd afgewisseld met pijnlijk recente verhalen, zoals het beruchte hoofd in het bushokje (1990).

Aanvankelijk maakten de stadswandelingen deel uit van het project Sinister Zeeland, een schrijverscollectief in samenwerking met Marloes Matthijssen, dat ook wandelingen maakte op andere plaatsen in de provincie, op basis van de meest zwarte streekgeschiedenis. Dat alles onder het opbeurende motto Luctor et Putesco: ik worstel en verga.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6