De heer Provoost met de Burgemeester
De heer Provoost met de Burgemeester Foto: Gemeente Veere

Lintjesregen 2021: vier decorandi in gemeente Veere

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

VEERE - Vier inwoners van de gemeente Veere hebben dit jaar een koninklijke onderscheiding gekregen. Drie mogen zich vanaf vandaag lid in de Orde van Oranje Nassau noemen, prof dr J. C. M. Smeekens uit Zoutelande werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. In totaal kregen vierenzeventig Zeeuwen vandaag een lintje. Dat zijn er minder dan in voorgaande jaren.

Tot lid in de Orde van Oranje Nassau werden benoemd: de heer J.J. Provoost uit Domburg, de heer L. Francke uit Oostkapelle en de heer J.J.A.M. Bruurs uit Veere. De heer J.C.M. Smeekens uit Zoutelande werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Bruurs
De heer Bruurs ontving zijn Koninklijke Onderscheiding o.a. voor zijn inzet voor de toeristenkerk Vrouwenpolder, de H. Maria Parochie Walcheren en als voorzitter van het CDA Veere. Ook is de heer Bruurs zeer actief als imker, bijenteeltleraar en is hij actief als voorzitter van de groep Zeeland van de bijenhoudersvereniging en penningmeester van het landelijk bestuur van de bijenhoudersvereniging. De heer Bruurs is één van de initiatiefnemers van het project “Zeeland, de bijen vriendelijkste provincie van Nederland” Een project dat zich richt op de verbetering van de leefomstandigheden en bewustwording van het belang van bestuivende insecten. Sinds de oprichting in 2009 is hij secretaris van de SER Zeeland. Ook is hij sinds 2016 voorzitter van HISWa/Recron Zeeuws Vlaanderen.

De heer Provoost
De heer Provoost is bestuurslid en secretaris van de Zeeuwse ringrijdersvereniging (ZRV) geweest. Ook is de heer Provoost secretaris van de Stadsraad Domburg. Sinds 2013 zet de heer Provoost zich intensief in voor het inzamelen van geld voor diverse organisaties. Zo zamelt hij geld in voor ALS, Ride for Kids, KWF kankerbestrijding en Support Casper (onderzoek naar alvleesklierkanker). Het gaat hierbij intensieve fietstochten door bijvoorbeeld de Pyreneeën of langs alle Nederlandse provincies. Hij regelt de accommodaties, zet routes uit en werft sponsoren en deelnemers.

De heer Francke
De heer Francke is sinds 1990 actief als speaker, jurylid en medeorganisator bij de Oranjevereniging Oostkapelle. Hij is vooral verantwoordelijk voor de organisatie van de zeskamp en de bijbehorende prijsuitreiking. Sinds de oprichting van MC de Pekelinge in 1990 is de heer Francke actief als bestuurslid voor deze vereniging. De heer Francke is zeker 15 jaar voorzitter van deze vereniging geweest. MC de Pekelinge organiseert ook de strandcross in Zoutelande, de Aagtekerkerun en de Lighttour. Hij is initiatiefnemer van de Aagtekerkerun en is verantwoordelijk voor het werven van vrijwilligers, de beveiliging van het parcours en het uitzetten van de te lopen route. Sinds 2018 wordt de Lighttour georganiseerd. Tijdens dit evenement zet de heer Francke zich in als verkeersregelaar.

Professor Smeekens
Professor Smeekens is hoogleraar moleculaire plantenfysiologie aan de Universiteit van Utrecht. Hij heeft gedurende zijn loopbaan aandacht besteed aan het gebruik van wetenschappelijke kennis in het bedrijfsleven en de economische impact van resultaten van biologisch onderzoek. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de relatie tussen de Nederlandse universiteiten en de Nederlandse veredelingssector. Met zijn onderzoeksresultaten heeft hij negen patenten weten binnen te halen. Prof. dr. Smeekens heeft een prominente rol vervuld in het vergroten van essentiële kennis van de functies van glucose in planten als signaal-molecuul. Op dit moment is hij actief om de acceptatie van biotechnologische technieken op Europees niveau te verbeteren. Ook zet hij zich in om het grote publiek het nut te laten inzien van biotechnologie in de landbouw. Om zo gewassen te ontwikkelen die een hoge productie hebben en die kunnen groeien met minder bestrijdingsmiddelen. Hij neemt deel aan wetenschapsdebatten op radio en televisie, geeft lezingen op scholen en aan andere groepen geïnteresseerden.

Burgemeester Janssen van de gemeente Zeist heeft de onderscheiding aan professor Smeekens uitgereikt.

De heer Francke met de burgemeester
De heer Bruurs met de Burgemeester
De Koninklijke Onderscheiding aan professor Smeekens in Zeist


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief