De Vleeshal in Middelburg voor 1900
De Vleeshal in Middelburg voor 1900 Foto: Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Vleeshal in Middelburg getransformeerd tot winkel

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Vanaf donderdag 29 april is de Vleeshal in het stadhuis aan de Markt in Middelburg te bezoeken als winkel. De winkel wordt gecombineerd met de expositie ‘I Think I Look More like the Chrysler Building’.

Zoals de naam al doet vermoeden, werd de gotische tentoonstellingsruimte oorspronkelijk gebouwd als Vleeshal: een marktruimte waar leden van het Vleeschhouwersgilde hun vleeswaar mochten verkopen. De 1 meter dikke muren maakten de ruimte geschikt als koelkast avant la lettre. Vanaf vroeg in de 16e tot en met de wisseling van de 20e eeuw diende de hal deze functie, waarna zij achtereenvolgens dienst heeft gedaan als veilingzaal voor groente, fietsenstalling en oorlogsmuseum. Sinds 1979 worden er in de Vleeshal tentoonstellingen en manifestaties van hedendaagse kunst georganiseerd.

Talloze kunstenaars hebben aan deze bijzondere geschiedenis bijgedragen, door de Vleeshal keer op keer te transformeren met werk dat in relatie tot de gotische architectuur is ontwikkeld. Als tegenhanger van een gangbare white cube biedt de Vleeshal al decennialang een experimenteel platform, waar nieuwe tentoonstellingsvormen onderzocht kunnen worden op het snijvlak van beeldende kunst, dans, muziek en performance. Sinds 2015 doet Vleeshal dit met een rondreizend nomadisch programma zelfs ook buiten de fysieke grenzen van onze thuisbasis, bijvoorbeeld bij Middelburgers thuis.

Nu is er een nieuw hoofdstuk aangebroken in dit onderzoek: de Vleeshal is getransformeerd tot winkel. Er zal echter geen vlees te koop zijn. Vanaf vandaag kunt u bij ons terecht voor t-shirts, truien, tassen en talloze Vleeshal-publicaties, de we voor deze gelegenheid met 20% korting aanbieden. 

Ook kunnen bezoekers van de mogelijkheid gebruikmaken om de huidige tentoonstelling ‘I Think I Look More like the Chrysler Building’ te bezichtigen. Er hoeft voorafgaand aan uw bezoek geen afspraak gemaakt te worden. Vanwege de coronamaatregelen zijn er drie personen tegelijkertijd in de Vleeshal toegestaan. Het kan dus zijn dat u eventjes moet wachten. Mocht u van tevoren een winkelslot willen reserveren of persvragen hebben, kunt u Vleeshal tijdens kantooruren bereiken op: 0118-652200.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief