Expositie Etty Hillesum Loggia Abdij Middelburg 30 april 2021
Expositie Etty Hillesum Loggia Abdij Middelburg 30 april 2021 (Foto: Edwin Mijnsbergen)

Walcherse scholieren exposeren in Abdij voor Etty Hillesum

MIDDELBURG - Vanaf vrijdag 30 april is in de loggia op het Abdijplein in Middelburg een expositie te zien met kunstwerken en foto’s van leerlingen van verschillende Walcherse basisscholen die hebben deelgenomen aan het kunsteducatieproject ‘Etty Hillesum: Worden wie je bent’.


In 2017 - het jaar dat Middelburg 800 jaar stadsrechten vierde - werd de Joodse dagboekschrijfster Etty Hillesum (1914 – 1943) uitgeroepen tot grootste Middelburger aller tijden. Dat is niet zomaar! Met haar dagboeken en Westerborkbrieven heeft zij een niet te onderschatten historisch document nagelaten dat een bijzondere rol inneemt binnen de getuigenissen van de Sjoa. Met het educatieproject maken basisschoolleerlingen vanuit verschillende kunstdisciplines kennis met het gedachtegoed van Etty Hillesum. Het project is een samenwerking van Kunsteducatie Walcheren, het Etty Hillesum Onderzoekscentrum, beeldend kunstenaars Liesbeth Labeur, Bo de Jong, filosoof/dichter Anna de Bruyckere en Primas-Scholengroep.

In beeld, vorm en woord
De leerlingen kregen in de klas een korte film te zien, die op filosofische wijze het leven en gedachtegoed van Etty Hillesum introduceert. Met behulp van een handleiding voerde de leerkracht met de leerlingen een open gesprek over begrippen als verscheidenheid, tolerantie en inclusie. Vervolgens gingen de leerlingen in Schouwburg Middelburg aan de slag met workshops van beeldend kunstenaars Bo de Jong en Liesbeth Labeur. Samen maakten zij een ‘Gesamtkunstwerk’, waarbij ze gebruik maakten van eigen interpretaties van quotes en portretten van Etty Hillesum. Tijdens de ‘Metamorfoseshow’ veranderden de leerlingen van uiterlijk door zich te kleden als iemand anders. Wat doet dit met je? Hoe kijk je naar jezelf? En hoe kijk je naar iemand die er anders uitziet dan jij? Tot slot traden de leerlingen in de creatieve voetsporen van Etty Hillesum door op school onder begeleiding van Anna de Bruyckere een brief te schrijven aan zichzelf.

Expositie
In het kader van 4 en 5 mei worden de kunstwerken tentoongesteld waaronder kleurrijke ‘Gesamtkunstwerken’ en portretfoto’s die werden gemaakt van de leerlingen tijdens de Metamorfoseshow. Met de expositie zijn de leerlingen direct betrokken bij de 4/5 mei viering. Het is juist deze jongere generatie waarvoor het zeer van belang is dat zij leren over de Tweede Wereldoorlog en de vervolging. Nu het aantal mensen dat de oorlog heeft meegemaakt steeds kleiner wordt en hun verhalen daarmee vervagen is het van belang de kennis blijvend door te kunnen geven.

Veiling
Ten behoeve van de crowdfundcampagne van het pas opgerichte Etty Hillesum Huis aan het Molenwater 77 - het geboortehuis van Etty Hillesum, waar het EHOC inmiddels is gehuisvest - zal een aantal van de kunstwerken worden geveild.

Meer informatie:

https://kewalcheren.nl/projecten/etty-hillesum-worden-wie-je-bent/?
https://ettyhillesumhuis.nl/


 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6