Danny van de Ketterij (l) en Matthias Weststrate.
Danny van de Ketterij (l) en Matthias Weststrate. Foto: Erica van Strien

Variatie en werksfeer maken het bij ITN

Door: Erica van Strien Algemeen

MIDDELBURG - Eind 2019 gaf grondlegger Hans Niewenhuijse de bedrijfsvoering van Installatie Techniek Niewenhuijse (ITN) over aan vijf van zijn kinderen. De nieuwe directeuren hebben de kernwaarden met de paplepel binnen gekregen en verdelen de verantwoordelijkheden op basis van talent en interesse. Feitelijk precies zoals ze met hun personeel omgaan. Ze bieden hen de combinatie van werken en leren, doorgroeiopties en een gevarieerd werkpakket op basis van talent en interesse.

Leidinggevend monteur Danny van de Ketterij (31) en installatiemonteur Matthias Weststrate (24) vormen het levende bewijs dat de identiteit van het bedrijf en de werksfeer bepalend zijn voor hun werkplezier. “Werken in ons vakgebied kunnen we overal”, zegt Danny. “Maar die persoonlijke benadering, die ondanks de groei onveranderd is, blijft echt het verschil maken.”

De installatiepoot van het bedrijf is verantwoordelijk voor de aanleg van elektrotechnische en installatietechnische systemen voor woning- en utiliteitsbouw. Daarnaast ligt het accent steeds meer op een regierol voor opdrachtgevers. “Behalve de elektrotechniek (E) en werktuigkunde (W) zijn er nog meer bedrijven die werkzaamheden op onze projecten verrichten en voor uitvoerders is het fijn als ze maar één persoon hoeven aan te spreken”, vult Matthias aan.

Danny: “Eerst deed ik de opleiding tot automonteur. Je bent jong, hebt een brommer en houdt van sleutelen. Bovendien wist ik nog niet wat ik wilde worden. Na het vmbo volgde ik op het roc nog een jaar niveau 4. De stage duurde een halfjaar. Een veel te lang halfjaar. Ik was het zo beu, elke dag naar hetzelfde gebouw, dezelfde weg ernaartoe, dezelfde mensen, dezelfde werkzaamheden… Ik wist het gewoon nog niet, maar ik wist wel zeker dat dit niet mij me paste. Een beroepskeuzetest hielp qua richting. Het werd de bouw. En vanwege de baanzekerheid koos ik voor installatietechniek.”

Variatie

Over de vraag waarom het vak van installatiemonteur zo boeiend is, hoeft hij niet na te denken. “Je komt overal. Elke dag heb je iets anders te doen. Dat maakt het echt leuk. Ik liep het eerste jaar mee met een oude baas in de serviceafdeling. We kwamen bij de mensen thuis. Je weet niet wanneer het klaar is, maar als het klaar is ga je weer wat anders doen. Dat sprak me enorm aan.”

En hoewel variatie onmisbaar is voor Danny, vormt samenwerken in een fijne werksfeer een stabiele basis. “In de veertien jaar bij ITN heb ik de kans gekregen om stage te lopen, werken met leren te combineren, mijn papieren op niveau 3 te halen. Dat certificaat werd beloond met een vast contract en ik kon me verder ontwikkelen van assistent-monteur naar 1e monteur en nu leidinggevend monteur.”

Loopbaan in techniek

Matthias - inmiddels ook acht jaar in dienst bij ITN - heeft ambitie om als 1e monteur ook door te groeien naar leidinggevende. “Het gaat me niet om de titel, maar om de verantwoordelijkheid. En deze tijd gebruik ik om de fijne kneepjes te zien en te leren van Danny”, zegt hij. “Voor mij is heel belangrijk met wie je werkt. Als je het naar je zin hebt, dan is het ‘pauze-pauze-pauze-klaar’.” Waarmee hij vooral wil zeggen dat hij dan lekker gewerkt heeft, de dag is omgevlogen en hij het enorm naar zijn zin heeft gehad op karwei. Voor Matthias lag een loopbaan in de techniek niet alleen voor de hand, maar ook voor het oprapen. “Naast de naam Niewenhuijse is ook mijn familienaam in deze omgeving bekend en gewaardeerd.” Matthias komt uit een gezin met tienkinderen en alle mannen zijn in de techniek terecht gekomen.
Hoe anders is dat voor Danny. “Mijn ouders voorzagen eerder een kantoorbaan voor mij. Maar ik ben nog elke dag blij met mijn keuze voor installatietechniek. En met die loopbaan hier is het ook goed gekomen, want de kracht van ITN is dat we in het installatiewerk alles doen.” Vrijheid, variatie en een fijne werksfeer, het zijn voor Danny en Matthias de sleutelwoorden voor hun fijne job in de installatietechniek.

PASPOORTEN

Naam: Matthias Weststrate, 24 jaar

Woonplaats: Nieuwdorp

Burgerlijke staat: Single

Opleiding: ROC Monteur werktuigkundige installaties Niveau 3

Hobby’s: Reizen en vissen

Naam: Danny van de Ketterij, 31 jaar

Woonplaats: Arnemuiden

Burgerlijke staat: Samenwonend

Opleiding: VMBO-K en ROC Monteur
werktuigkundige installaties Niveau 3

Hobby’s: Voetbal, palingvissen en uitgaan

Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief