Anna-Maria Nooy poetst samen met haar dochter twee struikelstenen in Park de Griffioen in Middelburg
Anna-Maria Nooy poetst samen met haar dochter twee struikelstenen in Park de Griffioen in Middelburg (Foto: Edwin Mijnsbergen)

Anna-Maria wil alle struikelstenen van Middelburg schoonmaken

MIDDELBURG - De Middelburgse Anna-Maria Nooy roept haar stadgenoten op zich aan te sluiten bij het landelijke initiatief ‘Make Their Memory Shine’, waarin Joodse studenten mensen vragen zogenoemde struikelstenen door heel Nederland in ere te houden door ze schoon te maken en waar nodig te herstellen. Nooy wil de achtenveertig struikelstenen in Middelburg gezamenlijk poetsen op vrijdag 14 mei.


Struikelstenen (Stolpersteine) zijn kleine keien van 10 x 10 x 10 centimeter, bedekt met een bronskleurig metalen plaatje. Zij zijn bedoeld als herinnering aan de weggevoerde en omgebrachte Joden in de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1994 zijn verspreid over verschillende landen in ongeveer duizend Europese steden en dorpen meer dan 70.000 van deze steentjes geplaatst door de initiatiefnemer, de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.

Anna-Maria Nooy kwam recent in contact met het initiatief ‘Make Their Memory Shine’ en besloot een duit in het zakje te doen door zelf in Middelburg een aantal stenen op te poetsen. Toen de initiatiefnemers dat hoorden vroegen ze Anna-Maria of ze bereid was álle stenen van de stad schoon te maken. Nooy: “dat wil ik natuurlijk best doen, maar waarom zou ik dan geen oproep plaatsen om samen te werken? Iedereen die mee wil doen is welkom. Belangstellenden kunnen zich op vrijdag 14 mei melden op de Markt in Middelburg. De schoonmaakmiddelen worden geregeld; mensen hoeven alleen een doek en een sponsje mee te nemen. Aanmelden via Facebook mág, maar is zeker niet verplicht.”

Anna-Maria en haar dochter hebben het goede voorbeeld vandaag al gegeven, in Park de Griffioen, door de stenen van Marc Herman Boasson en Bella Boason-Sanders te poetsen. ‘Make Their Memory Shine’ is te volgen via Instagram.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6