Laureaat Sander de Kramer Abdij maart 2021
Laureaat Sander de Kramer Abdij maart 2021 Foto: Edwin Mijnsbergen

Roosevelt Foundation op zoek naar laureaten Four Freedoms Awards 2020

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Ken je iemand die een Four Freedoms medaille verdient? Een persoon of organisatie die thuis hoort tussen namen als Maria Ressa, Sander de Kramer, Nelson Mandela en Urmila Chaudhary? Iedereen kan vanaf nu personen of organisaties voordragen voor een Four Freedoms Award. De Roosevelt Foundation is op zoek naar suggesties voor de laureaten van 2022. 

Voor een geschikte voordracht is het van belang dat de verdiensten van de voorgedragen persoon of organisatie op het gebied van (een van) de Vier Vrijheden worden aangetoond. De namen van de voorgedragen personen of organisaties worden niet openbaar gemaakt.
Met het Roosevelt Institute in New York, dat de uitreiking van de Four Freedoms Awards in de oneven jaren in New York organiseert, is de afspraak gemaakt dat door het bestuur van de Roosevelt Foundation in beginsel alleen niet-Amerikanen worden geselecteerd ten behoeve van de uitreikingen in Middelburg, die in de even jaren plaatsvinden. Andersom worden in de oneven jaren in New York in beginsel alleen Amerikaanse laureaten geëerd.

Bestuur
Het bestuur van de Roosevelt Foundation is verantwoordelijk voor de selectie van de kandidaten en de keuze voor de Four Freedoms Awards laureaten ten behoeve van de uitreiking van de Four Freedoms Awards in Middelburg. Het bestuur bestaat uit tenminste drie en ten hoogste negen leden, die worden benoemd door het bestuur zelf, en wordt voorgezeten door de commissaris van de Koning in Zeeland.

Bij zijn selectie laat het bestuur van de Roosevelt Foundation zich adviseren door zijn vaste adviseurs. Dit zijn de secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie en de directeur van het Kabinet van de Koning. Naast deze vaste adviseurs kan het bestuur maximaal drie externe adviseurs benoemen.

Voordrachten
Voordrachten voor een Four Freedoms Award moeten zijn voorzien van de naam van de kandidaat. Dit kan een persoon of een organisatie, een onderbouwing waarom de betreffende kandidaat in aanmerking komt voor een Four Freedoms Award en de contactgegevens van degene die de voordracht doet.

Voordrachten kunnen worden ingezonden via de website van de stichting.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief