<p>Finus Kuijs.</p>

Finus Kuijs.

(Foto: Edwin Mijnsbergen)

Finus Kuijs: ‘Het draait voor ons niet om geld en bezit’

Met zijn eigen bedrijf Schorpioen Interim is hij dit jaar pas begonnen, maar Middelburger Finus Kuijs heeft al een indrukwekkende loopbaan achter zich. Hij werkte zestien jaar in de sector zorg en welzijn, en veertien jaar in de wereld van uitgeverijen. Verder vervulde hij talloze functies als vrijwilliger. Momenteel is hij onder meer voorzitter van voetbalvereniging FC Dauwendaele. Je overdrijft niet, als je stelt dat de altijd even hartelijke Finus een ervaren man is, met een groot en divers netwerk in het Zeeuwse.


DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

Finus, wil je jezelf introduceren bij de Zeeuwen die jou nog niét kennen?

“Zeker! Ik ben van 1965. Een geboren en getogen Middelburger. In mijn jeugd, de eerste vijfentwintig jaar van mijn leven, woonde ik in de Bogardstraat. Dat huis verkochten we na het overlijden van mijn vader. Vervolgens zijn we, na omzwervingen langs woningen door heel de stad, neergestreken in Dauwendaele, in de Smaragd. Aanvankelijk hadden we onze twijfels wel een beetje bij de locatie, maar we hebben er nooit spijt van gekregen. Het is fijn wonen hier. In de periode van de verhuizing was mijn vrouw hoogzwanger. Het viel allemaal mooi samen.” Lachend: “op onze trouwdag wordt onze oudste dochter vierentwintig. Daar zat dus ook wel enige spoed achter.”

Welke opleidingen volgde je?

“Na de Rijksleerschool ging ik naar de SSGM, de Stedelijke Scholengemeenschap. Daar heb ik de zesjarige HAVO afgerond. Vervolgens ging ik naar de HEAO in Vlissingen. Daar deed ik commerciële economie, vooral omdat ik toen nog geen flauw idee had wat ik wilde. In plaats van te studeren zat ik vooral te kaarten bij de kantinebeheerder van die school. Na twee jaar moest ik er maar af en moest ik in militaire dienst. Pas daarna ben ik gaan nadenken over mijn toekomst, en volgde ik opleidingen op het gebied van marketing en communicatie, zoals NIMA A. Dat lag me wel. Toen ben ik avond-HEAO in Breda gaan doen en nog later bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit.”

Die latere studies combineerde je met werken?

“Ja, ik werkte toen al bij de PZC. Aanvankelijk als advertentieacquisiteur, en aansluitend als vertegenwoordiger drukwerk. Weer later ging ik mezelf bezighouden met de eerste stappen van de krant op internet, vanaf 1997. Tot slot werkte ik bij Wegener nog twee jaar aan de implementatie van een nieuw ERP-systeem. Ik ben uiteindelijk uit het wereldje gestapt omdat het op dat moment niet meer goed voelde, maar ik draag de papieren en digitale media nog steeds een warm hart toe.”

Je werkte de afgelopen jaren bij Zorgstroom, als divisiemanager en lid van de raad van bestuur. Hoe belandde je op die positie?“

Na het vertrek van bestuurder Léon Phernambucq wilden ik en de twee andere divisiemanagers de bestuurlijke verantwoordelijkheid graag pakken en de klus doen. Daar zijn we toen toe in staat gesteld. Ik had maatschappelijk werk al in mijn portefeuille. Dat ben ik blijven doen. Alle WMO-activiteiten kwamen ook bij mij terecht. Intern had ik de verantwoordelijkheid over P&O, Personeel en Organisatie, en voerde ik onder meer de gesprekken met de vakbonden, de ondernemingsraad, noem het maar op. Samen hebben we veel dingen opgepakt, om Zorgstroom als organisatie klaar te maken voor de toekomst.”

Wat was voor jou de reden om voor jezelf te beginnen? 

“Op een zeker moment vroeg ik mezelf af of ik het werk nog eens tien tot twaalf jaar in loondienst wilde blijven doen, of dat ik een nieuw en ander pad wilde kiezen. Het werd dat laatste dus. Ik besloot te gaan ‘interimmen’, enerzijds omdat het me de kans biedt mezelf in andere organisaties en branches te verdiepen, zonder dat ik me er voor langere tijd aan verbind, anderzijds omdat ik energie krijg van alle dingen die je moet regelen om je eigen bedrijf tot een succes te maken. Van inschrijving bij de Kamer van Koophandel tot de acquisitie van opdrachten. Mijn werkgebied zal ook weer een stuk groter worden. Ik vind het geen enkel probleem om klussen buiten Zeeland te doen.”

Is het niet opeens heel anders voor het gezin, als pa opeens veel thuis werkt?

“Dat valt mee. Ik heb er wel een paar afspraken over gemaakt met mijn vrouw. We moeten natuurlijk geen weekendrelatie krijgen. Zij is namelijk ook druk met haar werk, als makelaar-taxateur, en ook daarnaast hebben we zo onze eigen bezigheden. Maar de kinderen zijn het huis al uit, al is onze zoon sinds de coronacrisis weer even thuis. We vinden balans in ons leven ook belangrijk. Dat zit wel snor. Ik wil de komende jaren ook graag benutten om andere dingen te doen naast mijn werk. Het draait voor ons niet om geld en bezit. Ik wil graag nog meer tijd investeren in het werk dat ik doe als vrijwilliger, en in zelfontwikkeling. Én we houden van reizen. De laatste verre reis was naar Japan. Geweldig!”

Heb je ook nog persoonlijk doelen gesteld, voor de komende vijf of tien jaar?

“Nou, geen keiharde, maar ik hoop dat mijn eigen bedrijf tegen die tijd goed draait, en dat ik mag werken voor leuke opdrachtgevers. Tegen die tijd hoop ik naast vrijwilligerswerk ook meer ontwikkelingswerk te kunnen doen. Het is mooi, om de kennis en kunde die je hebt opgedaan daar waar het nodig is in te kunnen zetten.”

Met wie zou jij zelf wel eens aan de keukentafel willen zitten?

“De eerste aan wie ik denk is een onmogelijke: ik zou nog wel eens met mijn zus willen praten aan deze tafel. Ze is twee jaar geleden overleden. Ik ben mezelf best aan het verdiepen in mijn Indische achtergrond. Het is jammer dat ik met haar geen nieuwe herinneringen meer kan maken. Algemener: vanuit mijn werk en interesses zijn véél mensen welkom aan deze tafel. Ook iemand als Melania Trump. Ik zou van haar wel eens willen horen hoe zíj´ de bewindsperiode van haar man heeft ervaren.”

PASPOORT

Naam:
Finus Kuijs (1965)

Functie:
Eigenaar

Bedrijf:
Schorpioen Interim

Sinds:
2021

Hobby’s:
Sport, lezen, vrijwilligerswerk. “Het is mooi, om de kennis en kunde die je hebt opgedaan daar waar het nodig is in te kunnen zetten.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6