Schrijver Hans Sakkers bij een hospitaalbunker in de duinen van Dishoek.
Schrijver Hans Sakkers bij een hospitaalbunker in de duinen van Dishoek. Foto: Annet Eekman

Hans Sakkers: ‘Investeer nu in slagveldtoerisme’

Door: Joep Bremmers Algemeen

KOUDEKERKE - Na het succesvolle boek 'Slag om de Schelde', dat Hans Sakkers samen met Tobias van Gent schreef, is vorige week de logische opvolger verschenen: 'In het spoor van de Slag om de Schelde'. In het boek beschrijft Sakkers wat er nog aan stille getuigen te zien is langs de opmarsroute van de geallieerden die in 1944 in Westkapelle zijn geland. Eén route loopt van Westkapelle naar Vrouwenpolder, de andere van Westkapelle naar De Nolle in Vlissingen.

Het idee voor zijn boek kreeg Sakkers tijdens het oefenen voor de kustmarathon, de wandelmarathon welteverstaan. "Die route loopt eigenlijk al voor een groot deel langs de opmarsroute van de geallieerden van Westkapelle naar Vrouwenpolder, maar dan in tegengestelde richting", vertelt Sakkers. Twee oud-klasgenoten van de lagere school hadden hem ook gevraagd om samen een boekje te maken over Oostkapelle in de Tweede Wereldoorlog. "Daar stond ik niet meteen voor te popelen, maar al pratend is dit idee eruit ontstaan." In zijn boek volgt Sakkers de opmarsroutes van operatie Infatuate II, de amfibische landing bij Westkapelle in november 1944. Vanuit Westkapelle trokken de bevrijders langs de Walcherse kustlijn naar Vrouwenpolder en naar Vlissingen. Onderweg is er nog verrassend veel te zien.

Slachtoffers
Uiteraard zijn er natuurlijk de bunkers die Sakkers stuk voor stuk behandeld in zijn boek. Maar ook landschapskenmerken zoals de kreken bij de voormalige dijkgaten bij Westkapelle en Vlissingen en een opvallend duin in de buurt van Oostkapelle, dat bij nadere bestudering een enorme berg zand is die is ontstaan bij het graven van de bouwput van de grootste bunker die op Walcheren heeft gestaan. Tips kreeg Sakkers onder meer van Wim Midavaine die het gebied tussen Oostkapelle en Domburg op zijn duimpje kent. Het leverde interessante vondsten op. Zoals de inscriptie die een Duitse militair in een boom kerfde toen hij in 1945 gedwongen werkzaam was bij het opruimen van landmijnen in de duinen. "Ook de verhalen van alle slachtoffers die zijn gevallen heb ik opgeschreven", vertelt Sakkers. "Met daarbij vermeld de plaats waar ze zijn gesneuveld." Na dit boek gaat Sakkers nog drie boeken maken 'in het spoor van de Slag om de Schelde'. "Een over Vlissingen, een over de inundatie en tot slot de Sloedam waar ook heel hard is gevochten."

Dark tourism
Volgens Sakkers heeft toeristisch Zeeland goud in handen met de artefacten van de Tweede Wereldoorlog die op talloze plaatsen nog zichtbaar zijn in het landschap. "De film over de Slag om de Schelde komt dit jaar op Netflix en gaat daarmee echt de hele wereld over. Het zogenaamde slagveldtoerisme is gigantisch populair dus dat zal zeker bezoekers van over de hele wereld trekken die met eigen ogen willen zien waar die Slag om de Schelde heeft plaatsgevonden." Volgens Sakkers is het daarom nu het moment om te investeren in deze vorm van toerisme. "Nog niet iedereen is ervan overtuigd, zo wordt het ook wel 'dark tourism' genoemd. Maar dat is onzin, ga ze dat maar eens vertellen in de Vlaamse Westhoek of in Normandië. Daar weet men allang dat het oorlogsverleden toeristen trekt."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief