Het insectenhotel staat symbool voor de huisvesting die insecten krijgen in het nieuwe bos.Vlnr Dick van der Velde, Pieter Wisse, Peter Bommeljé en Eva van de Parel
Het insectenhotel staat symbool voor de huisvesting die insecten krijgen in het nieuwe bos.Vlnr Dick van der Velde, Pieter Wisse, Peter Bommeljé en Eva van de Parel Foto: Marielja ten Bruggencate

Vier Zeeuwse hotels planten 4000 bomen bij Biggekerke

Door: Marielja ten Bruggencate Algemeen

MIDDELBURG – Vier hotels van Seayou Zeeland planten in het kader van het ZMF–project Plan Boom 4000 bomen en struiken in het Biggekerkse bos. Door bij te dragen aan een groener, gezonder en aantrekkelijker Walcheren willen Cityhotel Wood uit Middelburg, Hotel Bommeljé uit Domburg, Duinhotel 10 Torens uit Zoutelande en Strandhotel uit Zoutelande de ecologische voetafdruk en de CO2–uitstoot van hun hotelgasten verkleinen.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Peter Bommeljé had al langer de droom om met zijn onderneming Seayou Zeeland bomen te planten. “We willen de bomen graag in de directe omgeving hebben, zodat we de hotelgasten kunnen laten zien waar de bomen van het project geplant zijn. We hebben al bomen geplant in een voedselbos bij Ritthem en nu komen daar 4000 bomen en struiken bij Biggekerke bij.” Vorig jaar opende Seayou Zeeland Cityhotel Wood aan de rand van het centrum van Middelburg. Bij de bouw is maximaal ingezet op isolatie en duurzame isolatie. Het interieur ademt bos en bomen, maar er is meer. “Hotelgasten kunnen ervoor kiezen om de tussentijdse kamerschoonmaak over te slaan. Dat bespaart op schoonmaakmiddelen, elektriciteit en pedaalemmerzakjes,” licht hotelmanager en initiatiefneemster Eva van de Parel toe. “Als hotelgasten een elektrische fiets huren doneert het hotel €1,50 aan het project. Ook rechtstreeks boeken op onze website is een manier om te sparen voor meer groen.” 

Seayou Zeeland vond in het ZMF–project Plan Boom de ideale partner om de bomendroom waar te maken. ZMF (Vereniging Zeeuwse Milieufederatie) werkt aan een mooi en duurzaam Zeeland. Plan Boom is het project dat geleidt wordt door Melissa Ernst. “De komende vier jaar komen er met Plan Boom van de Natuur en Milieufederaties tenminste 10 miljoen extra bomen in heel Nederland bij. De bomen helpen om de hoeveelheid CO2 te verminderen en maken bovendien onze leefomgeving mooier, groener, frisser en gezonder.” 

In samenspraak met Staatsbosbeheer en de Provincie Zeeland is voor de 4000 bomen en struiken van de hotels gekozen voor het Biggekerkse bos. Wethouder bij de gemeente Veere Pieter Wisse vindt het een prachtige locatie. “Ik ga er regelmatig een rondje hardlopen en zie dat zowel Zeeuwen als toeristen de plek weten te vinden. Dit project mag een voorbeeld zijn voor andere ondernemers en burgerinitiatieven om de kwaliteit van de leefomgeving te vergroten. Er komen ook fruitbomen en notenbomen, waar de hotels letterlijk de vruchten van kunnen plukken om lekkere gerechten mee te maken.” In het najaar zal Staatsbosbeheer de hectare grond beplanten met 4000 bomen en struiken. Boswachter Karel Leeftink vertelt: “We planten de bomen langs een golvende lijn, zodat er microklimaatjes ontstaan. De struiken en bomen worden zo naar gezet dat ze elkaar ondersteunen en niet elkaars licht wegnemen. Voor insecten en vogels is het belangrijk dat er dit soort vegetatie bestaat, want dan kan de biodiversiteit toenemen.” 

De investering van 22.000 euro, afkomstig van de hotels Cityhotel Wood uit Middelburg, Hotel Bommeljé uit Domburg, Duinhotel 10 Torens uit Zoutelande en Strandhotel uit Zoutelande, is genoeg om voor de aanplant en duurzaam beheer van het bos in de komende vijftig jaar, een taak die Staatsbosbeheer op zich zal nemen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief