Joost Bakker
Joost Bakker Foto: Ellen de Vriend

Joost Bakker: ‘kopen is niet moeilijk, verkopen soms wel’

Door: Ellen de Vriend Algemeen

MIDDELBURG – Joost Bakker (75) is een echte kunstverzamelaar, handelaar en verteller. Als gastconservator richt hij de mooiste exposities in museum De Schotse Huizen in Veere in. Zijn galerie De Vier Gemeten aan de Lange Noordstraat in Middelburg bestaat in juli een kwart eeuw.

DOOR ELLEN DE VRIEND

Trots wijst Bakker verschillende schilderijen in zijn galerie aan. Een havenaanzicht uit 1916 van Zierikzee, het Bolwerk in Zierikzee van Theo Paets en een prachtig groot zeegezicht van Domburg van Marinus Zwart. Bakker was al jong geïnteresseerd in kunst. “Ik groeide vlakbij het Van Abbemuseum in Eindhoven op. Daar ging ik met mijn moeder heen. Ik mocht er rondkijken met m’n handjes op mijn rug.” Hij is ervan overtuigd dat daar zijn liefde voor kunst is begonnen. Toen hij aan de zeevaartschool in Vlissingen studeerde verzamelde hij al kunst. In 1966 ging hij varen bij de Koninklijke Java-China-Pakketvaart Lijnen en kwam hij veel in Afrika en Australië waar hij aan wal ook het een en ander kocht. Na tien jaar grote vaart werd hij tot aan zijn pensionering in 2000 zeeloods.

De Benauwdheid
Al in 1996 opende hij galerie De Vier Gemeten, toen nog aan de Kousteensedijk. “Dat was het smalste pandje van Middelburg, een poortwoning die toegang gaf tot vier gemeten grond. Pas later hoorde ik dat het pakhuisje ‘De Benauwdheid’ heette, als ik dat eerder had geweten had ik mijn galerie zo genoemd.” Het werd De Vier Gemeten. Die naam bleef, ook toen Bakker in december 2000 naar de Lange Noordstraat verhuisde.

Postkantoor
Sinds het postkantoor in 2014 sloot, is zijn omzet gehalveerd. Hij verkocht een deel van zijn collectie, maar kon het verzamelen niet laten. Vooral de Zeeuwse en Vlaamse schilders die op Walcheren woonden en werkten zitten in zijn hart. “Dirk Jan Koets, Gerard Jacobs, vader en zoon Schütz, Alfons van Dijck, Jan Heyse is een van de duurste en Reimond Kimpe is ook vrij prijzig. Het gekke is dat schilderijen hier soms vijf of zes jaar hangen en dat er dan ineens een paar kopers voor zijn.”

Fenomeen in Veere
In 2001 werd Bakker gevraagd als gastconservator in museum De Schotse Huizen in Veere. Met een aantal anderen had hij ongeveer zestig etsen gekocht van Rudolf Schönberg en dat was wel een expositie waard. Nadat in 2003 het boek ‘Heel de wereld trekt naar Veere’ verscheen, over de kunstenaarskolonie in Veere, volgde ook een gelijknamige tentoonstelling. In totaal organiseerde hij er een stuk of veertig. Het organiseren valt volgens Bakker wel mee, het ophalen van werken in heel Nederland is tijdrovend.

Lucie van Dam van Isselt
Zo is hij nu druk bezig met de expositie over de Veerse schilderes Lucie van Dam van Isselt, die vanaf 12 juni te zien is. “Er zijn 130 werken te zien en voorwerpen zoals een beschilderde wieg uit het Marie Tak van Poortvliet Museum.” De expositie is tot 8 november te zien. Daarna komt de tentoonstelling ‘Een fenomeen in Veere, H.W. van Loon’ terug, omdat te weinig mensen tijdens covid-19 hiervan konden genieten.Bakker geniet enorm van zijn werk en denkt nog niet aan stoppen, al wil zijn vrouw ook wel eens op vakantie.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief