Team Praktijkschool Het Bolwerk in de Nieuwe Burg
Team Praktijkschool Het Bolwerk in de Nieuwe Burg (Foto: Edwin Mijnsbergen)

Praktijkschool opent winkel in Middelburg

MIDDELBURG - Het winkelpand aan Nieuwe Burg 21 in Middelburg krijgt een nieuwe bestemming. In juli zal Praktijkschool Het Bolwerk, die zelf is gevestigd in de Erasmuswijk, daar de winkel en praktijklokaal VANVOOR openen. Het is een leerwerkproject, maar wel degelijk een echte winkel.


DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

Het ruime pand is voor vijf jaar gehuurd. In de winkel zullen, naast een klein assortiment artikelen die zijn gemaakt in de houtwerkplaats van de school, vooral producten van andere Middelburgse winkels worden aangeboden. De samenwerking wordt in juli gestart met Intersport Erik, maar de producten van andere winkeliers of zelfs van startende ondernemers zijn ook van harte welkom.

Geen concurrentie
VANVOOR wil als gesubsidieerde winkel geen concurrent zijn van andere winkels, maar juist een mooie aanvulling. De organisatie en de winkel maken zelf geen winst. De gegenereerde omzet gaat een op op naar de deelnemende ondernemers. Tom Schild, directeur van Het Bolwerk: “al enige jaren spelen we met het idee om in de binnenstad een verkooppunt als ‘vanvoor’ in te richten. We hebben die plannen uit de koelkast gehaald, toen duidelijk werd dat de overheid van het onderwijs hersteloperaties (op door corona en lockdowns ontstane achterstanden) verwacht. Het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) biedt in ieder geval de eerstvolgende twee schooljaren extra middelen om met die achterstanden aan de gang te gaan.

Ook les
Leerlingen van 14 jaar en ouder in het praktijkonderwijs lopen stage. Dat bouwen we op van een halve dag per week in het tweede leerjaar naar 4 dagen in het zesde jaar. De scan heeft aangetoond dat die stagetijd in een aantal sectoren het afgelopen jaar te beperkt is geweest. De extra overheidsgelden maken het voor ons mogelijk de plannen te reanimeren en het vak detailhandel volledig úit de school te halen en te verzorgen in een échte winkel. Daar draaien we straks zes dagen per week, ook in vakanties, zowel de praktijkkant van het vak als de theoretische opleiding ‘aankomend verkoopmedewerker’. Op momenten dat het rustig is in de winkel, wordt er gewoon lesgegeven dus. Voor de bemensing van de winkel is extra personeel aangetrokken en heeft zittend personeel uitbreiding van uren gekregen. Marloes Saaman zal als coördinator optreden en als schakel tussen school, winkel en medewinkeliers. André de Meij zal nagenoeg fulltime in de winkel aanwezig zijn.

Stortvloed
Een artikel van het platform ‘Wij zijn de stad’ heeft een stortvloed aan positieve reacties opgeleverd. Tientallen belangstellende winkeliers (ook van buiten Middelburg) hebben reeds laten weten graag mee te doen, het ziet er naar uit dat we met een wachtlijst gaan beginnen. Da’s supertof natuurlijk, zo kunnen we werken met een sterk wisselend aanbod in de winkel. Mensen die regelmatig even binnen lopen, moeten natuurlijk ook wel steeds wat nieuws kunnen zien. En niet alleen retailers, ook met bijvoorbeeld Rondvaart Middelburg worden plannen gemaakt.”

Ondernemers die meer willen weten over samenwerking kunnen contact opnemen met Marloes of Tom, via m.saaman@respont.nl en t.schild@respont.nl.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6