Een waarschuwingsbord in Oostkapelle.
Een waarschuwingsbord in Oostkapelle. Foto: Gemeente Veere

Gemeente Veere zoekt oplossing verkeerssituatie Grijpskerke en Aagtekerke

Door: Advertorial Algemeen

DOMBURG - De gemeente Veere start een onderzoek naar oplossingen voor de toenemende verkeersdrukte in Grijpskerke en Aagtekerke. Volgens de gemeente zorgt vooral de toenemende toeristenstroom in onze gemeente voor grote druk op veel wegen naar alle kustplaatsen, en voor overlast in de kernen. Het college van B&W van Veere wil voor één van de belangrijkste routes naar de kust een oplossing om zo de leefbaarheid en veiligheid te verbeteren.

In het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan 2017 en de bestuurlijk vastgestelde Mobiliteitsvisie Walcheren 2019 is onder meer de ontsluitingsvisie van de kustzone vastgesteld. Een belangrijke route hierin vormt de N57/Serooskerke –Grijpskerke – Aagtekerke –Domburg. Deze route voert dwars door de kernen Grijpskerke en Aagtekerke. Deze route zit zo goed als tegen de maximumcapaciteit. Daarom moet er iets gebeuren. De inwoners van Grijpskerke ervaren veel overlast van de huidige verkeersdrukte. Er zijn soms onveilige situaties, de lokale bereikbaarheid neemt af, er is geluidsoverlast en de luchtkwaliteit wordt minder.

Onderzoek naar oplossingen
In de begroting 2021 is opgenomen dat de gemeente een onderzoek gaat doen naar verkeersoplossingen voor Grijpskerke en Aagtekerke. De eerste stap is het formuleren en vaststellen van een bestuursopdracht. De gemeente begint met het onderzoek voor de verkeersproblematiek in Grijpskerke. Omdat de problematiek in Aagtekerke nauw samenhangt met de verkeersstructuur in Domburg, stelt het college voor deze twee onderzoeken te combineren en in het najaar van start te gaan. Op dit moment zijn er verschillende oplossingsrichtingen voor de verkeersdrukte. Voor elke kern geldt een eigen problematiek. Om niet vooruit te lopen op de uitkomst, staan alle opties open. Het onderzoek zal uitwijzen welke haalbaar en betaalbaar zijn.

Planning
De Provincie Zeeland en het Waterschap zijn twee wegbeheerders die samen met de gemeente aan de slag gaan om het onderzoek uit te voeren. In de komende maand start de gemeente met het onderzoek. Gelet op de complexiteit van het geheel, verwacht de gemeente voor 2024 klaar te zijn met de voorbereidingen. Eind 2024 kunnen de werkzaamheden dan beginnen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief